Zánět žaludku a tenkého střeva | Prameny zdraví

Zánět žaludku a tenkého střeva

Gastritida je akutní zánětové onemocnění žaludku, které se projevuje nucením na zvracení, zvracením, ztrátou chuti k jídlu. Tento stav trvá obvykle 1-2 dny a odezní bez větších následků.

Zánět žaludku a tenkého střeva

Rubrika: Další nemoci | Typ článku: Rady lékaře

Příčinou vzniku může být požití nesprávně uskladněné vařené stravy, ve které se množí bakterie (salmonely, stafylokoky), nadměrné požití alkoholu, kouření, různé alergie, některé léky, požití chemických a dráždivých látek, nadměrné přejídání se stravou nevhodného složení, stres, virus ap.

Při vážnějším postižení se přidružuje také teplota a podráždění žaludeční sliznice se přenáší na tenké střevo. Podráždění se projevuje průjmy, bolestmi břicha a při případném postižení tlustého střeva bolestivým nucením na stolici a příměsí hlenu ve stolici. Při horším průběhu a velkých průjmech dochází ke ztrátám vody a některých minerálů, což hrozí – hlavně u dětí – dehydratací – odvodněním organismu. Virová gastritida je přenosná. Dodržujte zásady hygieny. Často a důkladně si umývejte ruce.

Léčba

Přestaňte jíst.

Účinné je uhlí, které se užívá v tabletkách, prášku nebo kapslích. Uhlí se rozpouští ve sklenici vody a pije se po každém zvracení nebo průjmové stolici. Uhlí, které doporučujeme, není ovšem uhlí, které je u nás běžně k dostání, tzv. živočišné uhlí. Jedná se o aktivované uhlí rostlinného původu na rozdíl od našeho, které se vyrábí spalováním zvířecí krve. Uhlí rostlinného původu se dá zatím koupit jen v zahraničí. Naše živočišné uhlí má podobné vlastnosti, ale pro některé křesťany, židy a vegetariány není akceptovatelné.

Podobný efekt však má i sliz lněného semene. Získáme ho máčením 2 polévkových lžic lněného semene ve 2 dl vlažné vody po dobu 2-4 hodin. Přecezením (semena můžete zalít vodou znovu) získáte řídký průhledný sliz. Užívá se kávová lžička v 15-30minutových intervalech. Ze své praxe znám rychlý a vynikající účinek lněného semene. Při běžném průběhu onemocnění se v krátké době (několika hodin) upraví stolice a zvracení ustane.

Pijte mnoho tekutin. Pijte vodu, ale také bylinné čaje. Zvlášť výborná je šanta kočičí (nepeta cataria) nebo máta. Pokud čaj zvrátíte, musíte vypít další dávku ihned po zvracení.

Když pomine první fáze onemocnění (zvracení a průjem), můžete přejít na jednoduchou neslazenou, nemastnou a neslanou stravu. Vhodná je vařená rýže, bramborová kaše, banány, pyré z vařených jablek, vařená mrkev nebo hrášek. Vyhýbejte se kořeněnému a maštěnému, těžko stravitelnému jídlu (celozrnné pokrmy, neloupané ovoce s jadérky, syrová listová zelenina, ořechy, kukuřice) a všem potravinám živočišného původu (mléko, máslo, maso ap.).

V první fázi doporučuji klid na lůžku.

Malým dětem hrozí dehydratace (odvodnění organismu), proto při prvních příznacích onemocnění (suchá pokožka, vyschlé rty, sliznice, rychlé dýchání) vyhledejte lékaře.

Když organismus nemůže přijmout tekutiny, je vhodný retenční klystýr, který připravíme vmícháním jedné zarovnané lžičky soli do 500 ml vlažné vody. Malé množství tohoto roztoku (asi 1 dl) zavedeme do konečníku a snažíme se několik minut udržet. Doporučuji opakovat po 1 až 2 hodinách.

Záněty žaludeční sliznice může vyvolávat nadměrně solené jídlo. Dlouhodobě působicí gastritida může zapříčinit rakovinu žaludku.

Dětem ve věku do 3 let, které jsou krmené nebo přikrmované kravským mlékem, hrozí po překonání infekce střevní sliznice (enteritidy) alergizace bílkovinou kravského mléka a následné komplikace (ekzémy, alergické astma ap.)

Prevence gastroenteritidy znamená omezení nebo úplné vyloučení majonézy, majonézových salátů, vajec, zmrzliny, vaječných jídel (kvůli možnosti infekce salmonelou), drůbeže a drůbežích vnitřností (kvůli možnosti infekce salmonelou nebo Campylobacter pylori). Ani zpracování infikovaných potravin neochrání člověka před možnou infekcí.

MUDr. Igor Bukovský (Miniencyklopedie přírodní léčby, Advent-Orion)

Počet přečtení: 8 672 Datum: 17. 2. 2009