Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Vitamíny E: Na zdraví!

Co je tak zvláštního na vitamínu E? Jak je možné, že se tento nenápadný vitamín stal takovou superhvězdou na poli výživy? Vitamín E byl objeven roku 1922. Tehdy bylo zjištěno, že přítomnost tohoto vitamínu je nezbytná, mají-li rozmnožovací funkce u zvířat zůstat nenarušeny.
|
Typ článku: Články

Odtud je ostatně i jeho vědecký název, tokoferol, což řecky znamená "nést potomka".

Co vlastně vitamín E v těle dělá? Proč je tak nepostradatelný? Vitamín E nám slouží jako jakási neprůstřelná vesta; poskytuje ochranu buňkám a tkáním před škodlivými látkami, které jsou produkovány v našem těle, anebo do něj vstupují.

Volné radikály a "oxidanty", částice, které poškozují buňky, jsou vedlejšími produkty našich tělesných pochodů. Způsobují v těle reakci, které se říká oxidace. Oxidace může vést k poškození buněk a poškození buněk může vést k chronickým zdravotním problémům. Vitamín E oxidaci brání, patří proto mezi tzv. antioxidanty. Bez vitamínu E jsou buněčné membrány, enzymy a DNA vystaveny více škodlivému působení volných radikálů.

Ochranné účinky vitamínu E

Nemocí, proti kterým poskytuje vitamín E ochranu, je tak dlouhá řada, že by bylo obtížné vyjmenovat je všechny. Soustřeďme se na několik z nich, které v naší společnosti způsobují největší problémy.

Srdeční onemocnění

Statisíce našich občanů trpí kardiovaskulárními onemocněními, od srdečních vad u novorozenců až k vysokému krevnímu tlaku a arterioskleróze u starších lidí. KVO jsou číslem jedna ve statistikách úmrtnosti u nás. Dokáže vitamín E skutečně zabránit tak nebezpečnému a smrtelnému onemocnění? Odpověď je - jednoznačně ano! Vitamín E chrání krevní tuky, takže krevní cévy, srdce a celé tělo jsou méně poznamenávány poškozením vyvolávaným volnými radikály. Předmětem jedné studie se stalo 87,245 zdravotních sester. Ukázalo se, že sestry, které po dva roky užívaly denně 100 IU vitamínu E, měly o 41 procent nižší riziko srdečního onemocnění než ty sestry, které vitamín E neužívaly. Další studie zkoumala 39,910 mužů pracujících ve zdravotnictví. Výsledky ukázaly pozoruhodné snížení rizika srdečního onemocnění o 37 procent při užívání více než 30 IU vitamínu E denně.

Tento vitamín je vynikající pro celý imunitní systém, který posiluje a chrání před vystavením volným radikálům. Není pochyb o tom, že i vaše tělo bude mít při dobrém zásobení vitamínem E zdravotní prospěch. To však neznamená, že je možné pokračovat v nezdravém jídelníčku a nezdravé životosprávě a spoléhat se na to, že nás vitamín E zachrání. Vitamín E není žádným zázračným všelékem. Jeho prospěšné účinky jsou nejlépe patrné, když je jeho užívání doprovázeno vhodnou stravou (bohatou na ovoce a zeleninu, obiloviny a luštěniny), přiměřenou mírou tělesného pohybu a vhodným vyrovnáváním se s psychickými stresy.

A co hladina cholesterolu?

Za přítomnosti vitamínu E je cholesterol tzv. pod zámkem. Vitamín E redukuje membránovou oxidaci a tvrdnutí, které přispívají k poškození buněk a tkání, které vede k arterioskleróze.

Jak je to s mozkovou mrtvicí?
Vědci zjistili, že potravinové doplňky obsahující aspoň mírná množství vitamínu E chrání proti mrtvici. Mozková mrtvice může být způsobena krevní sraženinou, blokádou proudění krve do mozku v důsledku aterosklerózy nebo krvácením. Studie zjistila, že doplňky vitamínu E dokázaly snížit riziko mozkové mrtvice o 53 procent.

A rakovina?

Rakovina je na žebříčku nemocí, na které se dnes u nás umírá, na druhém místě. Největšími zabijáky jsou rakovina plic, tlustého střeva, prsu a prostaty. Přinejmenším tři z těchto druhů rakoviny (rakovina tlustého střeva, plic a prostaty) jsou v těsném vztahu k tomu, čím se živíme. Vysoký příjem vitamínu E je spojován se snižováním rizika mnoha druhů rakoviny - brání totiž růstu rakovinných buněk.

Kolik vitamínu E je třeba? Obsahuje vitamín E většina potravin?

Jakkoli je vitamín E zdravý, nepodaří se vám dostat jej z potravy bez toho, že byste současně spořádali pořádnou dávku tuku. Vitamín E se především nachází v malých množstvích v rostlinných olejích, ořechách a celozrnných obilovinách. Chtěli-li byste přijmout 400 IU vitamínu E, museli byste zkonzumovat skoro půl kila slunečnicových semínek nebo 5 decilitrů kukuřičného oleje. Vitamín E navíc často nepřežije tepelnou úpravu či jiný způsob zpracování potraviny, vadí mu rovněž dlouhé skladování - nepočítejte tedy, že jej mnoho získáte ze sklenice pšeničných klíčků, kterou máte v ledničce už celý rok!

Nejlepším zdrojem vitamínu E jsou nenasycené tuky získávané z neživočišných zdrojů, jako jsou rostlinné oleje. Patří mezi slunečnicový, světlicový, řepkový, olivový, sójový olej. Velmi dobrým zdrojem je olej z pšeničných klíčků. Vitamín E se rovněž nachází v avokádu, ořechách, semenech a celém obilném zrnu.

Stále více poznatků nasvědčuje tomu, že užívání vitamínu E ve formě doplňků je bezpečné. Doporučená denní dávka vitamínu E je 8 mg pro ženy a 10 mg pro muže, to odpovídá 12 a 15 IU, pro děti se doporučuje 3 mg vitamínu E denně. Typické dávkování vitamínu E za běžnými terapeutickými účely je 400 až 800 IU denně.

Vitamín E je zkrátka důležitou součástí stravy. Jako antioxidant chrání buněčné membrány a brání oxidaci cholesterolu v těle. Snižuje hladinu "špatného" LDL cholesterolu. Vitamín E chrání imunitní systém a pomáhá při prevenci srdečního onemocnění a rakoviny.

Sourashe Debela, Journal of Health and Healing

Počet přečtení: 8342
Datum: 11. 8. 2007