Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Vegani a vápník

Někteří lidé se domnívají, že vegani (tedy ti, kteří ze stravy vyloučili veškeré živočišné výrobky) mají nižší příjem vápníku, než se doporučuje. Výsledky německé studie na 150 veganech ukázaly, že konzumovali v průměru 810 mg vápníku denně.
Rubrika: Mýty a omyly
|
Typ článku: Studie

Různé organizace doporučují denní příjem 800 až 1 500 mg vápníku. Světová zdravotnická organizace (WHO) však doporučuje pouze 500 mg vápníku denně. Avitaminóza vápníku nebyla nikde ve světě prokázána, a to ani při příjmu vápníku na úrovni pouhých 300 mg denně.

Mezi potraviny, které jsou přirozenými a bohatými zdroji vápníku, patří např. kapusta, čínské zelí, sójové boby nebo brokolice. Mezi další výborné nemléčné zdroje se řadí sójový jogurt, tofu, mandle a cereálie, pomerančové šťávy a sójové nápoje obohacené o vápník.

johnshopkinshealthalerts.com

Počet přečtení: 4067
Datum: 17. 12. 2012