Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Vaříme řepu, mrkev, brambory…

Červená řepa by měla být opravdu červená a měla by chutnat sladce. Dá se jíst i její nať, která má jemnou chuť. Červenou řepu obvykle vaříme zvlášť a až později ji přidáváme k dalším druhům zeleniny, protože dokáže všechno obarvit do růžova. Červená řepa se obvykle nekonzumuje syrová. Dá se použít do salátů, polévek či v dušeném stavu.
Rubrika: Zelenina
|
Typ článku: Články

Příprava: Odřízněte nať kromě posledních pěti centimetrů a uchovejte ji pro pozdější použití do polévky či zeleninového vývaru. Řepu omyjte a ponechejte ji v celku. Jedna možnost je řepu uvařit. Uveďte šest šálků vody do varu. Do hrnce vložte pět středně velkých řep. Přikryjte jej pokličkou a vařte tak dlouho, až změkne, což je 35-45 minut. Vodu slijte, červenou řepu propláchněte studenou vodou, odstraňte zbytky natě a oloupejte slupku. Pak řepu nakrájejte či nastrouhejte - podle potřeby. Řepu můžete také upéct. Po omytí ji vložte do trouby a pečte 30-60 minut při teplotě 180 stupňů. Odstraňte slupku a podávejte.

Mrkev by měla být pevná a mít jasně oranžovou barvu. Dá se jíst jak syrová, tak vařená, a je velmi vhodným druhem zeleniny pro konzu¬maci s omáčkou, do které ji můžeme namáčet. Mrkev dodává sladkou chuť celé řadě pokrmů.

Příprava: Očistěte mrkev kartáčkem na zeleninu, odkrojte konce. Ponechte ji v celku, rozkrojte podél, nakrájejte na kolečka anebo nastrouhejte. Vložte ji do napařovacího košíku a vařte ji v páře, až změkne, což trvá u celé mrkve 30 minut, u mrkve nakrájené na kolečka 15 minut. Také ji můžete zapéct s jinými druhy zeleniny nebo ji použít do polévky, do salátu atp.

Podobným způsobem můžete připravovat i další druhy kořenové zeleniny.

Brambory by měly být pravidelných tvarů, žlutobílé a hladké, jejich slupka by měla být v bezvadném stavu a neměly by na nich být žádné skvrny. Nahnilé, zelené a naklíčené brambory by se neměly konzumovat, protože pod jejich slupkou se vytváří toxická látka zvaná solanin. Brambory se obvykle nekonzumují v syrovém stavu. Dají se použít do salátů, do polévek, jíst zapečené, v celku i v podobě bramborové kaše.

Příprava: Očistěte povrch brambor kartáčkem na zeleninu. Optimální je, když je není třeba škrábat, případně je oškrábejte jenom velmi zlehka. Ponechte je vcelku, nebo rozkrojte na velké kusy. Uveďte v hrnci do varu potřebné množství vody, přidejte brambory, přikryjte pokličkou a vařte, až změknou, což trvá 35-45 minut u brambor celých a 20-25 minut u brambor nakrájených. Můžete je také upéct: brambory vidličkou na několika místech propíchněte, aby mohla uniknout pára, a poté je pečte v troubě při teplotě 190 stupňů jednu až půldruhé hodiny, v závislosti na jejich velikosti.

John & Mary McDougallovi, z knihy McDougallův plán

Počet přečtení: 52273
Datum: 6. 5. 2014