Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

V čem spočívá tajemství úspěchu ovsa jako mimořádně zdravé potraviny?

Především ve vláknině, kterou oves obsahuje. Vlákninu můžeme rozdělit do dvou základních skupin. Do té první patří vláknina, která se rozpouští ve vodě, druhou skupinu tvoří vláknina ve vodě nerozpustná.
Rubrika: Obilniny
|
Typ článku: Poradna výživy

Nerozpustná vláknina se chová v trávicím traktu jako mycí houba, absorbuje vodu, zvětšuje objem stolice a urychluje její pasáž střevy. Má mírně projímavý účinek a pomáhá stabilizovat hladinu glukózy v krvi.

Naopak rozpustná vláknina je ta, která je schopna ovlivňovat hladinu cholesterolu v krvi. Cholesterol je vedlejší produkt trávení. Bez činnosti ve vodě rozpustné vlákniny, která pomáhá vylučovat cholesterol z těla ven, by se jeho větší část opět vstřebala a tím by se zvýšila jeho hladina v krvi, tak jak je to běžné u většiny obyvatelstva rozvinutých zemí. Předpokládalo se, že vláknina ovsa má neobvykle velikou schopnost vázat na sebe přebytečný cholesterol.

Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu.

Počet přečtení: 3535
Datum: 25. 5. 2009