Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Sójové mléko

sója 500 g, voda 6 litrů, sůl 3/4 –1 čl
|
Typ článku: Recepty

Sóju namočíme asi na 8 hodin. Potom ji prohněteme mezi prsty tak, aby slupky vyplavaly na povrch, několikrát napustíme vodou a slupky slijeme (aspoň část).

Do nejméně osmilitrového hrnce dáme vařit 6 litrů vody, kterou osolíme. Když voda začne vařit, odebereme nutnou část vody zvlášť do nádoby, přidáme do ní připravenou namočenou sóju a ponorným (nebo jiným) mixérem umixujeme na jemný krém. Ten vlijeme do vařící se vody a zamícháme. Za občasného míchání zavaříme.

Prvních 5 minut varu musíme dávat pozor, aby mléko neuteklo, a podle potřeby upravovat intenzitu plamene nebo zamíchat. Potom se mléko ustálí a vaříme ho dalších asi 25–35 minut. Pak je vypneme a chvíli necháme usadit hustou část.

Přes hustý (větší) cedník mléko scedíme. V sítku nám zůstane hustá část (celkem asi 900 g), kterou z větší části zbavíme mléka (zatlačením naběračkou). Tuto zbylou část nazýváme „okara“.

Uchování a použití mléka: Mléko můžeme nalít do lahví s uzávěrem a sterilizovat asi 6–10 minut. Takto nám mléko vydrží v lednici několik dní. Bez sterilizace by se mělo co nejdříve zchladit a použít do dvou, maximálně tří dnů.

Tento nápoj můžeme použít všude tam, kde se používá kravské mléko nebo smetana – do polévek, jídel, omáček, krémů, dresinků. Velmi přínosný je jako součást snídaně, buď k zapíjení pečiva, na přípravu koktejlů anebo jako základ na výrobu obilných kaší.

Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.

Počet přečtení: 4981
Datum: 8. 3. 2010