Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Sója a estrogeny

Sójové boby přirozeně obsahují skupinu fytoestrogenů zvanou isoflavony. Když lidé slyší ve slově „fytoestrogeny“ výraz „estrogen“, předpokládají, že sója má účinky podobné estrogenu. Ne však nezbytně.
Rubrika: Zdraví ženy
|
Typ článku: Články

Fytoestrogeny interagují se stejnými receptory jako estrogen, ale jejich účinky jsou slabší. Mohou proto blokovat vliv silnějšího lidského estrogenu.

V lidském těle jsou přítomny dva typy estrogenových receptorů – alfa receptory a beta receptory. Váš vlastní estrogen dává přednost alfa receptorům, kdežto rostlinné estrogeny (fytoestrogeny) mají tendenci sloučit se s beta receptory. Účinky fytoestrogenů v sóji na různé tkáně tudíž závisí na poměru alfa a beta receptorů.

Estrogen má na některé tkáně pozitivní účinky, ale na jiné naopak potenciálně negativní dopad. Vysoká hladina estrogenu například může mít příznivý vliv na kosti, ovšem na druhou stranu zvyšuje pravděpodobnost vývoje rakoviny prsu. Ideální by bylo mít v těle „selektivní modulátor estrogenového receptoru“, který by měl v některých tkáních proestrogenové účinky a v jiných zase působil proti estrogenům. A právě tak se zřejmě chovají fytoestrogeny ze sóji. Sója pravděpodobně snižuje riziko rakoviny prsu a má tak protiestrogenní účinek, ale může také pomoci zmírnit návaly horka v menopauze, což je naopak proestrogenní účinek. Konzumací sóji tak můžete využívat obou těchto účinků.

A jak působí sója v těle ženy bojující s rakovinou? Vědci provedli pět studií s ženami, jež se zotavily z rakoviny prsu, aby zjistili vliv konzumace sóji. Z výsledků vyplynulo, že bývalé onkologické pacientky, které pravidelně jedly větší množství sóji, žily podstatně déle a čelily podstatně nižšímu riziku recidivy rakoviny prsu než účastnice, jež sóje moc neholdovaly. Množství fytoestrogenů obsažené v pouhém jednom šálku sójového mléka může omezit nebezpečí recidivy rakoviny prsu o 25 %.

Vyšší naději na přežití měly jak ženy, jejichž nádor reagoval na estrogen (tj. měly ER-pozitivní karcinom), tak i ty ostatní (s ER-negativním karcinomem), bez ohledu na věk. V jednom výzkumu například 90 % pacientek s rakovinou prsu, které po stanovení diagnózy jedly větší množství sójových fytoestrogenů, přežívalo i pět let poté. Naproti tomu polovina z těch, které jí konzumovaly málo nebo vůbec, během té doby zemřela.

Z knihy Michaela Gregera Jak nezemřít. Vydalo nakladatelství Noxi.

Počet přečtení: 2892
Datum: 18. 7. 2019