Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Snídaně je královské jídlo

"Nemám na snídani čas," stěžuje si mladý muž. "Ráno mi to vůbec netráví," vzdychá starší žena. Dobře znám ty řeči o snídani. V mé ambulanci řešíme tento problém s klienty velmi často.
Rubrika: NEWSTART
|
Typ článku: Poradna výživy

Ženy nesnídají kvůli hubnutí (úplně špatně) a muži proto, že „nemají" čas (též špatně).

Chcete si vypěstovat žlučníkové kameny? Chcete mít za pár let cukrovku a píchat si inzulín? Máte rád dny, kdy jste malátný a unavený? Vyhovuje vám, že hlava nemyslí a paměť selhává? Chcete mít za další rok 5 kilogramů navíc? Potom raději přestaňte číst, protože jinak se dozvíte, jak se tomu všemu můžete vyhnout.

Nejčastějším nepřítelem pravidelné a kvalitní snídaně jsou ranní shon (kdo ho nemá - ale proč?), odpor k jídlu po ránu (důsledek anebo příčina?), snaha hubnout (na cestě ke správné hmotnosti je to krok téměř do propasti).

A navíc: hodně lidí konzumuje nedostatečnou snídani a také je mnoho těch, kteří jedí příliš hltavě anebo vypijí příliš mnoho tekutin. Univerzální recept na ideální snídani neexistuje, ale základní vzorec správného snídání poskytnout lze. Optimální načasování příjmu jídla a tekutiny by mělo vypadat následovně:

1/ Příjem tekutiny (asi 0,3-0,5 litru), nejlepší je vlažná voda nebo zředěný bylinkový čaj.

2/ Přestávka asi 15 až 30 minut - potřebujete se také umýt a obléknout, případně podepsat žákovskou knížku anebo položit kreditní kartu na stůl.

3/ Samotná snídaně.

Plnohodnotná snídaně vám zajistí přísun energie, pocit vitality a sytosti, podpoří činnost centrálního nervového systému (budete mít lepší mentální výkonnost), podpoří metabolismus a přispěje ke kontrole hmotnosti, ochrání vás před cukrovkou a aterosklerózou a navíc vám poskytne i ochranu před cholelitiázou (žlučovými kameny).

A co jíst?

Navrhujete tři míchaná vejce (bílkoviny jsou přece zapotřebí) s trochou klobásky (ta v tom tak chutná), dva krajíce chleba (samozřejmě bílého) a šálek čaje s cukrem. Za chvilku to doplníte čokoládovou tyčinkou.

Nazvěme si takovouhle snídani jako tradiční. Snídaně tradiční je plná tuku, který spotřebuje hodně kyslíku (to vyvolá odkrvení svalů a mozku, a dlouho se tráví (proto jste po ní dlouho sytí).

Já vás ale zvu na ovesnou kaši (2 šálky) se 2 lžičkami rozinek, 1 lžící medu a 1 lžící loupaného slunečnicového semínka. Vypijte si také sklenici pomerančového džusu a pokud vám to nestačí, dejte si dva banány. Takovouhle snídani nazvěme - moderní.
Mastné jídlo není pro člověka, který si chce chránit srdce, mozek i pohlavní orgány. Dejte si snídani, na kterou vás zvu já, a získáte dostatek energie, která bude dlouhodobě držet buňky v pohodě. Také žlučník si odpočine (uvolní nahromaděnou žluč a může se nanovo začít plnit) a kromě toho získáte dostatek vlákniny, vitaminů, minerálů a fytochemikálií, které chrání před aterosklerózou, cukrovkou a rakovinou. Podívejte se do tabulky na rozdíl mezi obsahem tradiční a moderní snídaně - a udělejte, co udělat chcete.

Tabulka
  Snídaně moderní 1 Snídaně tradiční 2
Energie 2 802 kJ 4 040 k
Sacharidy 121,9 g 63,5 g
Vláknina 15,7 g 3,9 g
Proteiny 21,8 g 36,4 g
Tuky 17,7 g 60,1
Cholesterol 0 677,9 mg
Nasycené tuky 2,21 g 22,8 g
Nenasycené tuky 13,6 g 32,3 g
Vápník 128,1 mg 204,8 mg
Fosfor 1 595,8 mg 514,9 mg
Draslík 1 383 mg 638 mg
Sodík 66 mg 1 069 mg
Hořčík 229 mg 80,9 mg
Železo 9,3 mg 4,7 mg
Zinek 5,4 mg 3,8 mg
Vitamin A 532,0 μg 366,4 μg
Kyselina listová 129,0 μg 113,4 μg
Niacin 3,21 mg 5,8 mg
Riboflavin 0,445 mg 1,1 mg
Tiamin 1,085 mg 0,6 mg
Vitamin B12 0,8 μg 2,0 μg
Vitamin B6 0,707 mg 0,5 mg
Vitamin C 96 mg 4,2 mg
Vitamin E 7,88 mg 4,9 mg

1 1 šálek ovesných vloček, 2 dl sójového mléka, 1 pol. lžíce slunečnicových semínek, 1 pol. lžíce medu, 2 pol. lžíce rozinek, 1 pol. lžíce mletého lněného semínka, 1 pol. lžíce vlašských ořechů, 1 nektarinka, 2 dl pomerančového džusu

2 3 míchaná vejce, ½ cibule, 1 lžíce tuku, 5 cm nakrájené klobásy, 2 krajíce bílého chleba, slazený čaj, čokoládová tyčinka s arašídy

A ještě něco: po moderní snídani můžete organismus fyzicky zatížit dříve a více než po té tradiční. Nehrozí, že ji uvidíte ještě jednou. Také psychickou zátěž budete snášet snadněji a úspěšněji. Zkuste to aspoň pár týdnů.

Kvalitní a funkční snídaně by měla obsahovat lehce stravitelné bílkoviny (obilniny, celozrnné pečivo anebo celozrnný chléb, tofu, luštěniny, nízkotučné mléčné výrobky apod.), bezpečný tuk (ořechy, olejnatá semena - lněná, slunečnicová, dýňová, kokos), komplexní sacharidy a vlákninu (obilniny, celozrnné pečivo a chléb, ovoce, zeleninu), jednoduché sacharidy (med, ovoce, sušené ovoce, javorový sirup, melasu apod.) a antioxydanty (syrové ovoce anebo zeleninu, ořechy, olejnatá semena).

Nejvhodnější potraviny ke snídani jsou:

Vařené obilniny a vločky z nich (oves, pšenice, jáhly, kukuřice, pohanka, rýže), celozrnné pečivo, cereální kaše a müsli, palačinky z celozrnné mouky (pečené na kovové plotně), ovoce (sušené i čerstvé), med (s mírou), sójové mléko a sójový sýr tofu (udělejte si z nich koktejl), ořechy a olejnatá semena (dohromady 1-3 lžíce ořechů, loupané slunečnice, lněných a sezamových semínek, kokosu), některé mléčné výrobky (odtučněné mléko a acidofilní mléko, nízkotučné sýry a tvaroh, bílý jogurt, cottage cheese), zelenina (pokud máte raději slanou snídani), avokádo (nechte jej dobře uzrát - ale nemělo by zhnědnout - bude se dát skoro mazat).

Potraviny, které od rána ohrožují vaše zdraví:

Uzeniny, slanina, masné konzervy, vajíčka, máslo, smetana a smetanové sýry, bílý chléb a bílé pečivo, croissanty z bílé mouky, koblihy, corn flakes (je to fritovaný kukuřičný škrob), rafinované cereální výrobky z bílé mouky (všechny ty barevné polštářky, kuličky, medvídci, burisony apod.)

Z knihy Igora Bukovského Návod na přežití pro muže. Vydala AKV.

Počet přečtení: 5885
Datum: 27. 2. 2013