Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Slyšela jsem, že vláknina, která se nachází ve stravě rostlinného původu, brání vstřebávání vápníku. Může příliš mnoho zeleniny vést k nedostatku vápníku a osteoporóze?

Nejenom vláknina, ale i oxyláty a fytáty, které se v rostlinách nacházejí ve vysokých koncentracích, se slučují s vápníkem a jinými minerály a brání jejich vstřebávání. Experimentální studie ukázaly, že tyto pochody snižují množství minerálů, které tělo může vstřebat.
Rubrika: Osteoporóza
|
Typ článku: Rady lékaře

Tato starost je však spíše experimentálního a teoretického rázu, protože ve skutečnosti k případům nedostatku minerálů způsobeným těmito složkami rostlinné stravy prakticky vůbec nedochází. Existuje-li názor, že v běžných podmínkách může zvýšená konzumace obilovin a zeleniny snížit množství minerálů, které mohou být vstřebány, pak rovněž platí, že přídavek obilovin a zeleniny sám o sobě zvýší příjem vápníku a dalších minerálů a tím omezí jakýkoliv škodlivý účinek na minerální rovnováhu, který by mohl být způsoben vlákninou nebo fytáty obsaženými v rostlinné stravě. Jedna studie z nedávné doby nenalezla žádnou známku nedostatku minerálů u lidí, kteří se dlouhodobě živili vegetariánskou stravou s vysokým obsahem vlákniny. Role, kterou hrají nepříznivé účinky vlákniny, oxylátů a fytátů, byla značně nadsazena a stala se žel omluvou pro mnoho lidí, kteří protestují proti přídavku zeleniny ke své stravě.

Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob

Počet přečtení: 4021
Datum: 13. 1. 2009