Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Slunečnicový chléb kulatý

Kvásek: voda 1 š, sušené droždí 1 1/3 čl, sůl špetka, cukr 1 čl, mouka 1 pl. Suroviny zlehka promícháme a necháme na teplém místě nakynout.
|
Typ článku: Recepty

celozrnná mouka pšeničná jemně mletá 4 š, hladká mouka 1 š, cukr 1 pl, sůl 1 čl

Sypké suroviny smícháme.

voda 1 š, slunečnice loupaná 1 š, voda 1 š, nakynutý kvásek

Předem namočenou slunečnici umixujeme na hladký krém a smícháme s dalšími surovinami. Po přidání dalšího šálku vody a nakynutého kvásku směs promícháme nejdřív lžící a potom prohněteme rukama. Těsto dobře vypracujeme a necháme nakynout.

Po nakynutí znovu prohněteme, rozkrojíme napůl, vytvarujeme 2 kulaté chleby, vrchní stranu vtiskneme do slunečnicových semínek (nasypaných na talíři) a položíme na mírně vymaštěný plech, na kterém necháme chleby nakynout.

Pečeme asi 40–45 minut při 180 °C. Před pečením má těsto asi 960 g, po upečení mají oba chleby asi 860 g.

Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.

Počet přečtení: 3264
Datum: 17. 4. 2009