Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Slaďoučká stévie

Stévie, bylinka pocházející z Paraguaye, vyniká pozoruhodně sladkými listy. V časech, kdy jsou alternativní sladidla vyhledávaným zbožím, se stévie objevuje na scéně jako důležitý hráč. Tato náhražka cukru je totiž zcela přírodní a neobsahuje žádné kalorie.
Rubrika: Bylinky
|
Typ článku: Články

Vodní výtažky ze stévie jsou navíc až třistakrát sladší než sacharóza (běžný cukr) a jejich chuť vydrží na jazyku déle, než je tomu v případě sacharózy. Sladká chuť je výsledkem obsahu dvou podobných glykosidů (steviosidu a rebaudiosidu A), které se nalézají v listech této rostlinky.

Užitečná pro cukrovkáře a při vysokém krevním tlaku?

Obyvatelé Brazílie a Paraguaye užívají již celá staletí stévie při léčbě cukrovky II. typu a jako sladidla do medicínských čajů podávaných při různých onemocněních. Stévie má zanedbatelný účinek na hladinu krevního cukru; je tak atraktivní jako přírodní sladidlo při léčbě cukrovky a metabolického syndromu. Používá se také při dietách s omezením množství uhlohydrátů (sacharidů).

Rok trvající studie v nedávné době odhalila, že pacienti s hypertenzí, kteří třikrát denně užívali 250 mg steviosidu, zaznamenali desetiprocentní snížení krevního tlaku.

Stévie se používá již řadu let v Japonsku, Číně a v Koreji, kde se přidává do potravin a limonád namísto umělých sladidel sacharinu a cyklamátu, u nichž existuje podezření, že se jedná o karcinogeny. Po celá staletí stévii užívají i v zemích Jižní Ameriky. Široké používání stévie nepřineslo žádné zřejmé škodlivé účinky.

Prohlášení o bezpečnosti

Světová zdravotnická organizace (WHO) se v roce 2006 stévií zabývala a nezjistila žádné známky toho, že by tato bylinka vyvolávala jakoukoliv karcinogenní aktivitu. Právě probíhající výzkum potvrdí, zda neexistuje u člověka riziko při dlouhodobém užívání.

Stévie na vašem jídelním stole

Stévie je již určitou dobu prodávána ve Spojených státech jako výživový doplněk. Nedávno byla schválena jako sladidlo, které se dá používat v potravinách i nápojích. Stévie se dá zakoupit v tekuté anebo práškové podobě. (Vzhledem k tomu, že stévie je tak intenzívně sladká, prášek bývá často ředěn určitými činidly a vlákninou, aby bylo použití tohoto sladidla jednodušší).

Izolování rebaudiosidu A ze stévie mělo za následek vytvoření nového výrobku, který je intenzívně sladký, ale bez hořké pachuti. Tento nový produkt se prodává pod názvem Rebiana.

Coca-Cola i Pepsi-Cola v nedávné době oznámily, že začnou stévii používat; není pochyb o tom, že je brzy budou následovat i další výrobci.

Závěr

Stévie je bezpečnou alternativou k cukru. Měla by být nicméně - podobně jako všechna sladidla - užívána s mírou.

Dr. Winston Craig je profesorem výživy na Andrews University v Berrien Springs.

Počet přečtení: 3603
Datum: 30. 1. 2012