Sladidla | Prameny zdraví

Sladidla

Stévie má zelenou

Stévie pochází z pralesů jižní Ameriky, kde ji objevili místní Indiáni a jejími lístky si sladili nápoje či jídlo. Používali ji i …

Rubrika: Sladidla | Typ článku: Články

Cukr okyseluje

Přezdívá se mu bílé zlato, ale taky bílý jed. Já bych opět dodala: záleží na množství, ale v tomto případě bych se přiklonila spíš …

Rubrika: Sladidla | Typ článku: Encyklopedie

Med obsahuje plno vitamínů, enzymů a minerálů

Ti, co jedí med, se většinou dožívají vysokého věku. Přísní makrobiotici by asi měli výhrady, ale je to tak. Jeden gerontolog …

Rubrika: Sladidla | Typ článku: Encyklopedie

Nechci-li konzumovat „klasický“ cukr, ale chci se vyhnout umělým sladidlům, jaké alternativy můžu využít?

Med, javorový sirup, nerafinovaný hnědý cukr, sladké druhy ovoce, třtinovou melasu, ječmenný slad, jablečné a jiné ovocné sirupy.

Rubrika: Sladidla | Typ článku: Rady lékaře

V čem a jakým způsobem nahrazují umělá sladidla řepný cukr?

Vytvářejí v našem mozku (i když byste přísahali, že je to na jazyku) vjem sladké chuti, který je v případě používaných umělých …

Rubrika: Sladidla | Typ článku: Rady lékaře

Jaké je složení umělých sladidel a jaké druhy se nejčastěji používají v potravinářském průmyslu?

Jsou to alkoholické cukry (xylitol, sorbitol, erytritol, manitou) a k jiným nejpoužívanějším patří zejména aspartam, neotam, …

Rubrika: Sladidla | Typ článku: Rady lékaře

Náhradní sladidla

Náhradní (také „umělá") sladidla jsou látky, které se používají jako náhrada klasického cukru (sacharózy), protože jsou z určitých …

Rubrika: Sladidla | Typ článku: Poradna výživy

Bílý cukr

Složky přirozených potravin jsou ve vzájemném harmonickém poměru. To je důležité při trávení, kdy se navzájem doplňují. Například …

Rubrika: Sladidla | Typ článku: Poradna výživy

Sladovit

Je sušený a zdravý přírodní výtažek z naklíčeného ječmene, sladu. Používá se jako sladidlo. Ve 100 gramech jemně nažloutlého …

Rubrika: Sladidla | Typ článku: Encyklopedie
1 2 3