Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Skořice pomáhá při cukrovce

Skořice je známá už celá staletí – jako koření i pro své zdravotní účinky. Staří Egypťané ji používali při balzámování, biblický Mojžíš ji v kombinaci s dalšími druhy koření a olivovým olejem použil při pomazání svatyně a jejího zařízení na poušti.
Rubrika: Bylinky
|
Typ článku: Články

Slovo, které se používá v řečtině pro skořici, znamená sladké dřevo. Vnitřní kůra skořicového stromu se nechá uschnout do roličky. Pak se nařeže na 5-8 cm dlouhé kousky nebo namele na prášek. Prášek má silnější aroma a vydrží čerstvý šest měsíce, roličky déle. Skořici je třeba skladovat v chladu, temnu a suchu.

Existují dva hlavní druhy skořice, jeden roste na Srí Lance a v jižní Indii, druhý v Číně, Indonésii a ve Vietnamu.

Skořice se používá na ochucení limonád, čajů a pekárenských výrobků, jako jsou cereálie, granolové tyčinky, pudinky, koláče atp. Často se přidává do vloček, čokolády nebo kávy, také do žvýkaček. Skořice je běžnou součástí mnoha indických kari. Zlepšuje chuť a aroma řady léčebných směsí. Používá se i v parfumérii.

Lékařské využití

Starověcí lékaří, jako například Galén, hojně využívali zdravotní účinky skořice. Ve středověku se skořice používala při léčbě bolestí v krku a kašle. Po staletí se skořice podávala při trávicích problémech, žaludečních či střevních křečích, nevolnosti a plynatosti, ke zlepšování chuti k jídlu a při průjmu.

V lidovém lékařství doporučovali skořici na revmatismus a další zánětlivá onemocnění. Skořice působí také proti srážení krve. Extrakt ze skořice pomáhá při kvasinkových onemocněních pochvy a potírá i Helicobacter pylori, baktérii odpovědnou za zvnik žaludečních vředů. Extrakt brání i růstu kultivovaných nádorových buněk. Skořice se dá použít i jako konzervační činidlo v potravinách, brání množení salmonely a E. coli.

V Koreji a Číně se skořice tradičně užívá při léčbě cukrovky. Vědci zjistili, že konzumace jablečného koláče nevyvolala očekávaný vzestup hladiny krevního cukru. Vysvětlením byl obsah skořice v koláči. Skořice obsahuje ve vodě rozpustné polyfenolické polymery. Tyto složky zvyšují citlivost na inzulín.

Studie na šedesáti mužích a ženách s cukrovkou 2. typu ukázala, že půl čajové lžičky skořice podávané jednou denně po dobu šesti týdnů přineslo 25% snížení hladiny krevního cukru nalačno, pokles cholesterolu o 12 % a pokles triglyceridů o 30 %.

V další studii podávali dvanáct týdnů 22 dospělým s prediabetes 500 miligramů ve vodě rozpustného skořicového prášku. Většina účastníků studie zaznamenala snížení hladiny krevního cukru nalačno o 10 %. Skořice je také dobrým zdrojem chromu, což je stopový minerál, který povzbuzuje aktivitu inzulínu.

Bezpečnost použití

Vůně a chuť skořice je dána obsahem cinnamaldehydu, což je hlavní olejová složka kůry skořice. Tato látka může být ve vyšších dávkách toxická, není proto bezpečné užívat větší množství mleté skořice. Dá se však užívat ve vodě rozpustný extrakt skořice, kteřý obsahuje aktivní polyfenolické složky, ale olejová složka byla odstraněna.

Těhotné ženy by neměly užívat skořicový olej ani velké dávky skořice, které mohou vyvolat potrat. Někteří lidé mohou být alergičtí na olej či kůru skořice, a to i když se se nacházejí např. v zubní pastě či parfému. U častých uživatelů žvýkaček se skořici bylo zaznamenáno napuchnutí rtů a ranky v ústní dutině.

Winston Craig, Andrews University

Počet přečtení: 8003
Datum: 13. 4. 2017