Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Škodlivost kofoly

Řešíme s manželkou škodlivost kofoly (či koly) bez cukru, nechce ji kupovat, že jí prý rozbije inzulín a dostane cukrovku. Chci se zeptat, jestli je to opodstatněné či ne. Nejedná se o hektolitry, ale o sklenici k obědu...
Rubrika: Cukrovka
|
Typ článku: Poradna výživy

Asi nepotěšíme ani jednoho ani druhého. Kofola s cukrem ani bez cukru inzulín nerozbíjí a nezpůsobuje cukrovku. Na druhé straně má plno jiných negativních účinků na zdraví.

I když se soustředíme na kofolu bez cukru, stále je to nealkoholický nápoj, který obsahuje různé přídavné látky, jež například mohou způsobovat zvýšené ztráty vápníku a tak při pravidelném užívání (jedna sklenice denně není až tak málo) významně přispívat např. k riziku osteoporózy.

AKV obecně nealko nápoje (bez ohledu na to, jestli obsahují cukr anebo nějaké umělé sladidlo) nedoporučuje.

Na otázky odpovídá dr. Igor Bukovský z Ambulance klinické výživy (AKV), Bratislava

Počet přečtení: 18422
Datum: 2. 1. 2014