Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Salát s olivovým olejem – pravý poklad ze Středomoří

Zdá se, že kombinace olivového oleje a listového salátu (nebo jiné zeleniny) je to, co dělá ze středomořské stravy stravu skutečně zdravou.
|
Typ článku: Články

Vložte do salátové mísy tyto dvě potraviny, a při jejich následné konzumaci a trávení vzniknou ve vašem těle tzv. nitrované mastné kyseliny, které snižují krevní tlak. Děje se tak (podle studie na myších) díky reakci nenasycených tuků v olivovém oleji s dusičnany v zelenině. Další vhodnou kombinací jsou podle vědců i ořechy a avokádo.

Inspirována tradiční kuchyní Řecka, Španělska či Itálie je tzv. středomořská dieta už dlouho považována za velmi zdravý model stravování. Velké množství zeleniny, čerstvého ovoce, celozrnných obilnin, olivového oleje a ořechů doplněné rybami a drůbeží - to je základ středomořské kuchyně. Téměř vše jmenované je zdravé i samo o sobě, teď ale známe i jeden důležitý detail: profesor Philip Eaton z King's College v Londýně spolu s kolegy z Kalifornské Univerzity ve Spojených státech je přesvědčený, že právě konkrétně spojení zeleniny a olivového oleje vytváří zmíněné účinné mastné kyseliny. Ty snižují krevní tlak tím, že blokují enzym epoxid hydrolázu.

Profesor Eaton tvrdí: „My lidé máme v těle stejný enzym, a proto můžeme z výzkumu vyvodit, že stejná reakce se odehrává i v našem organismu.“

Spojení salátu a olivového oleje je nejen chutné, ale otevírá možnosti i pro zkoumání nového léku. Zatím však úplně stačí, když si tento přírodní efekt dopřejeme v jeho čisté podobě - například při konzumaci oblíbeného řeckého salátu.

Převzato z webových stránek Ambulance klinické výživy.

Počet přečtení: 3503
Datum: 17. 12. 2020