Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Pusa jako malina ...

Malinami si člověk vylepšoval jídelníček už pradávna, přesto se v našich zahrádkách začaly pěstovat až v 16. století. Kulturní odrůdy maliníku mají velké žlutooranžové až temně fialové plody. Známý je i kříženec s ostružinou.
Rubrika: Ovoce
|
Typ článku: Encyklopedie

Maliny obsahují asi 8% cukrů - glukózy a fruktózy, 2% ovocných kyselin. Tyto kyseliny působí proti zánětům, podporují pocení a snižují horečku. Maliny jsou proto vhodné zejména při dětských nemocích. V malinách se skrývá až 5 % vlákniny. Jsou také velmi cenným zdrojem vitamínu C. Svým vysokým obsahem železa a kyseliny listové mají pozitivní vliv na krvetvorbu.

Maliny se dají použít při průjmech, zažívacích potížích, vysokém krevním tlaku, onemocnění jater a revmatismu. Pro vysoký obsah purinů se nedoporučují při dně a akutních onemocněních ledvin. Jsou velmi oblíbené v limonádách, kompotech, mražených dřeních a při výrobě moučníků.

Počet přečtení: 4788
Datum: 1. 4. 2007