Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Proč Asiatky méně trpí rakovinou prsu?

Přestože rakovina prsu je nejběžnějším druhem rakoviny postihujícím ženy po celém světě, Asiatky jí onemocní pětkrát méně než obyvatelky severoameric­kého kontinentu. Proč?
Rubrika: Rakovina
|
Typ článku: Přírodní léčba

Jedním z důvodů je zřejmě zelený čaj, který je běžnou součástí stravy mnoha Asiatů. Zelený čaj má na svědomí přibližně o 30 % nižší riziko rakoviny prsu. Další možnou příčinou je poměrně vysoký příjem sóji, jež – za předpokladu pravidelné konzumace v dětství – může v pozdějším věku omezit riziko na polovinu. Pokud ji ženy zařadí do stravy převážně až v dospělosti, sníží tím nebezpečí rakoviny prsu o 25 %. I když zelený čaj a sója mohou být zodpovědné za poloviční omezení rizika vzniku rakoviny prsu u Asiatek, nevysvětluje to stále ještě rozdíl mezi mírou výskytu této choroby u obyvatelek Východu a Západu.

V Asii se ale jedí ve větším množství také houby. Bílé žampiony podle výzkumů blokují enzym syntézy estrogenů, tedy přinejmenším v laboratorních podmínkách. Vědci se tudíž rozhodli zjistit, zda existuje souvislost mezi konzumací hub a rakovinou prsu. Porovnávali spotřebu hub u tisícovky onkologických pacientek trpících tumorem prsu s tisícovkou zdravých žen přibližně stejného věku, váhy, fyzické kondice a postoje k cigaretám. Ženy konzumující denně v průměru téměř polovinu houby či více čelily o 64 % nižší hrozbě vzniku rakoviny prsu v porovnání s těmi, jež se houbám ve stravě vyhýbaly úplně. Z toho vyplývá, že konzumací sóji a hub a popíjením alespoň poloviny šálku zeleného čaje denně lze pravděpodobně omezit nebezpečí vzniku rakoviny prsu o bezmála 90 %.

Z knihy Michaela Gregera Jak nezemřít. Vydalo nakladatelství Noxi.

Počet přečtení: 1864
Datum: 15. 7. 2019