Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Prevence rakoviny

Poslední dobou se vědci začínají zajímat o možné spojení rakovinného bujení s konzumací masa - a to jak masa červeného, bílého nebo ryb - a ostatních živočišných produktů, jako je mléko a jeho produkty - a to nejen z hlediska vysokého obsahu saturovaných tuků.
Rubrika: Rakovina
|
Typ článku: Články

Vědci z Iowa College of Medicine doporučují snížit tuky, snížit příjem červeného masa a zvýšit příjem zeleniny. Proč? V jejich studii, ženy, které patřily do horní třetiny v konzumaci masa, měly 2x tak vysoký výskyt rakoviny lymfatických uzlin. Harvardská universita ve studii 88 000 zdravotních sester zjistila, že ty sestry, které jedly pravidelně červené maso, měly znatelně vyšší procento výskytu rakoviny tlustého střeva.
Vepřové, hovězí a jehněčí maso (zvýšení rizika v %)

Méně než 1x za měsíc 0
Jednou za měsíc až jednou za týden 39
2x až 4x týdně 50
5x až 6x týdně 84
Denně a více 149

Nárůst rizika nebylo možno pro harvardské vědce vysvětlit analýzou nasycených tuků samotných. Proto se předpokládá, že v červeném mase jsou další faktory, které zvyšují riziko rakoviny tlustého střeva.

Tuto studii podpořila evropská studie v roce 1990. U žen, které jedly pravidelně červené maso v porovnání s těmi, které málokdy nebo nikdy maso nekonzumovaly, bylo 2x tak vysoké riziko (výskyt) tohoto druhu rakoviny.

Australská studie zjišťovala spojitost mezi jednotlivými živočišnými produkty a rakovinou tlustého střeva u žen. Implikovány byly červené maso a játra, mořští živočichové a mléčné produkty. V této studii byly nejzávažnějším faktorem vejce - největší konzumentky vajec měly šestinásobné riziko výskytu! Australští vědci dospěli k názoru, že konzumací červeného masa se zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva. U masa kuřecího a ryb je spojení slabší - i když jejich konzumace proti vzniku rakoviny nechrání. Proto doporučují, vyloučit červené maso ze stravy a nezvyšovat konzumaci ryb nebo kuřecího masa.

Další skupina harvardský vědců studovala 50 000 mužů nově diagnostikovaných s rakovinou tlustého střeva. Ti, kteří jedli tmavé maso jako hlavní jídlo pětkrát nebo vícekrát týdně, měli zvýšené riziko rakoviny - 3,5x vyšší v porovnání s těmi, kteří jedli červené maso méně než jednou za měsíc.

Existuje několik vysvětlení, proč maso samo o sobě - bez přihlédnutí k jeho vysokému obsahu saturovaných tuků - zvyšuje riziko výskytu některých druhů rakovinného bujení.

Grilování masa na dřevěném uhlí

Při grilování se na povrchu masa usazuje substance benzopyren, která je silně karcinogenní. Jeden steak o váze 450 gramů má ekvivalentní množství benzopyrenu, které se nachází ve 300 cigaretách. Tímto způsobem mohou být nekuřáci vystaveni obrovským dávkám jedné z nejsilnějších karcinogenních látek (Nedley, str. 26).

Příliš vysoké množství železa?

Moderní věda zjistila, že příliš vysoké tělní zásoby železa, na které je maso tak bohaté, nebo porucha v utilizaci železa, může mít za následek zvýšení rizika rakoviny tlustého střeva. Nedávná disertační práce UCLA napovídá, že riziko polypů v tlustém střevě - a tím rakovinného bujení, je zvýšeno buď příliš nízkou nebo příliš vysokou hladinou železa. Rostlinná strava má daleko nižší obsah železa, ale dodává ho tělu v dostatečném množství, což napomáhá předejití vzniku neoplastických onemocnění (Dr. E. D. Weineberg v Nedley, str.2ó).

Toxiny a hormony obsažené v mase, plus vysoký obsah saturovaných tuků

V japonské desetileté studii 140 000 žen, dr.Takeshi Hirayama zjistil, že riziko rakoviny prsu bylo 8,5x vyšší socioekonomické skupině (denní konzumace masa) než v nízké socioekonomické skupině (maso pouze někdy, málokdy, nebo vůbec). Z tohoto výsledku je vidět, že konzumace masa nebyla jediným faktorem, že existují ještě jiné faktory, které jsou dnes již velmi dobře známy.

Tuto studii podpořila nedávná norská studie 14 000 žen. U žen, které jedly maso 5x nebo vícekrát týdně bylo riziko skoro dvakrát tak vysoké, než ve skupině, která jedla maso 2x nebo méně než dvakrát týdně.

V tkáních zvířat i v mléce jsou koncentrovány různé toxiny a těžké kovy, které mají vliv na vznik onkologického onemocnění. Pesticidy kontaminují vodu - proto jsou sladkovodní i mořské ryby a jiní mořští živočichové, lovení v pobřežních vodách koncentrovaným zdrojem toxinů.

Rakovina prostaty je nejen spojována s vysokým příjmem tuků, ale také s konzumací masa, mléka, vajec a mléčných výrobků. Čím více muž tyto produkty jí, tím vyšší je riziko vzniku rakoviny prostaty. Ve známé studii adventistů sedmého dne bylo prokázáno, že ve skupině, která konzumovala nejvíce těchto živočišných produktů bylo riziko úmrtnosti 3,6x vyšší než u vegetariánů.

Harvardská universita sledovala 50 000 profesionálů. U těch, kteří jedli červené maso 5x denně bylo riziko rakoviny prostaty 2,5x vyšší, než u těch, kteří jedli maso méně než lx týdně (ibid., str. 27 a 28).

Rakovina vaječníků je nejčastější mezi ženami, konzumující maso. Ve studii lakto-ovo-vegetariánů byla mortalita 15,9 z 100 000, u mírných konzumentů masa (1x až 3x týdně) 18,0 a u těch žen, které jedly maso 4x nebo vícekrát týdně 26,4. Maso může zvýšit riziko rakoviny vaječníků a prostaty stejným způsobem, jako u rakoviny prsu - každý z těchto druhů rakovinného bujení je spojen s hormony, nacházejícími se v mase a mléčných produktech.

Nejsou to ale pouze tyto druhy rakoviny - i rakovina lymfatických žláz, tlustého střeva, slinivky, jater, ledvin a dělohy bývá spojována specificky s vysokým příjmem masa nebo s příjmem živočišných produktů všeobecně.

Cholesterol

Vysoký příjem cholesterolu, který se nachází v živočišných produktech - včetně mléka a vajec - je také spojován se zvýšeným rizikem rakovinného bujení, a to u rakoviny vaječníků, plic a hrtanu. Ženy, které měly ve studiích nejvyšší hladinu cholesterolu, měly zvýšené riziko rakoviny vaječníků, a to více než trojnásobně (ibid., str. 28 a 29).

Mléko a mléčné výrobky, vejce

Novodobé studie poukazují na zvýšené riziko rakoviny tlustého střeva a vaječníků při vysoké konzumaci vajec. Studie z Yale zjistila, že na každých dalších 100 mg vaječného cholesterolu denně (nad maximální hranici příjmu), se zvyšuje riziko rakovinného bujení až o 42%! (145) Konzumace vajec je také spojována se zvýšeným rizikem rakoviny prostaty (146). Ve svém extensivním internacionálním srovnáním identifikují vědci Rose, Boyar a Wynder jak maso, tak mléko jako významný faktor při vzniku rakoviny prsu. V jejich analýze se také mléko prokázalo jako silný faktor ve spojitosti s rakovinou prsu a prostaty (147, Nedley, str. 30).

Nadměrné množství bílkoviny

Můžeme přijímat příliš vysoké množství bílkoviny? Ano. Většina z nás si ale neuvědomuje, že moderní věda prokázala, že příliš vysoké dávky bílkovin mají vážné následky a poškozují naše zdraví zrovna tak efektivně jako nedostatečné množství. Osteoporóza (1 ze 3 žen po menopauze ve vyspělých zemích trpí touto chorobou) je jedním z problémů nadměrného příjmu bílkovin. Neoplastické bujení může být dalším problémem. Výsledky studií, ve kterých došlo k porovnání příjmu živočišných bílkovin mezi jednotlivými zeměmi, dokázaly, že v zemích, kde se jí více živočišného proteinu, je také zvýšený výskyt rakoviny lymfatických uzlin. Nejsilnější spojení je mezi bovinním typem proteinu (hovězím). Newyorský vědec Allan Cunningham zjistil v těchto internacionálních studiích nejsilnější propojení mezi mléčným a kravským proteinem (53; Nedley, str.157).

Jiné studie a jiní vědci zjistili propojení mezi jinými druhy rakoviny a živočišným proteinem. Jde o zvýšení rizika rakoviny prsu, tlustého střeva, prostaty, ledvin a dělohy (55; ibid.).

Vědci si položili otázku, je-li zvýšené riziko přímo úměrné množství živočišných bílkovin nebo jde-li o nedostatek určité živiny, která se naopak nachází v rostlinné stravě. Zjistili, že mají pravdu v obou případech. Živočišná bílkovina sama o sobě zvyšuje riziko rakoviny a zároveň neobsahuje ochranné látky nacházející se v rostlinných zdrojích, které mají potenciál prevence vzniku zhoubných nádorových onemocnění.

Proč má zvýšený příjem živočišné bílkoviny negativní vliv? Jedním z vysvětlení je skutečnost, že živočišné proteiny podporují zvýšení hladiny některých růstových hormonů, které stimulují růst nádorových buněk, jako např. IGF 2. Tohoto hormonu je třeba pro normální růst lidského embrya, ale jeho hladina se snižuje s věkem. Nachází se často ve vysokém množství v rakovinných nádorech. Proto někteří vědci věří, že tento faktor podporuje růst rakovinných buněk.

Některé studie nyní podporují domněnku, že nadměrný příjem živočišných bílkovin má za následek snížení počtu určitého typu lymfocytů (které přímo ničí cizí buňky - jako např. rakovinné buňky). Pokusy s aminokyselinami tyrozinem a fenylanalinem ukázaly, že snížení těchto dvou aminokyselin samotných u zdravých dobrovolníků podpořilo jejich imunitní systém. Po snížení těchto aminokyselin došlo k zdvojnásobení tvz. "killer" lymfocytů a dvou dalších typů T buněk.

Další studie ukázaly, že snížení příjmu těchto dvou aminokyselin může dokonce zastavit metastatické bujení. V laboratorní studii u myší, které měly melanom metastázovaný do jater a plic, došlo k zastavení nádorového růstu, když jejich strava obsahovala nízké dávky těchto dvou aminokyselin. U těch myší, u kterých k restrikci nedošlo, bujení rychle pokračovalo a myšky zemřely na následky rapidního růstu nádorů (ibid., str. l59).
Které zdroje mají vysoký obsah těchto aminokyselin?

Z rostlinných zdrojů je to pouze čočka (1 hrnek = 881mg fenylanalinu a 477 mg tyrozinu).Dále jsou to již živočišné zdroje:

  fenylanalanin (mg) tyrozin (mg)
vejce 332 255
pln. mléko (250 ml) 388 388
krabí maso (75 g) 799 632
tuňák (75 g) 970 836
hovězí steak (75 g) 1 012 868
kuřecí prsa (jeden kus) 1 147 960

Může snížení určitých potravin i z rostlinných zdrojů zastavit nebo dokonce zvrátit neoplastické bujení? Tato otázka doposud nebyla zodpovězena.
Mluvíme-li o mase je třeba si opět připomenout, že živočišná strava má nejen vysoké procento bílkoviny, ale také nasycených tuků a cholesterolu.

  • Faktory, které mohou přispět nebo způsobit vznik rakovinného bujení v kostce:
  • Tabák
  • Vejce, mléko sýry
  • Alkohol nasycené tuky, toxiny
  • Nadbytečné množství tuku
  • Nadměrné množství bílkoviny
  • Maso
  • Káva
  • Saturované tuky
  • Nevhodné opalování nitrosaminy
  • Azbest nadbytečné množství železa
  • Dřevěný prach
  • Toxiny
  • Nadměrné množství cukru ve stravě benzopyren
  • Genitální pudry a deodorantní spreje PCB, DDT, DDE
  • Viry

Ukončeme tuto část slovy doktora Wyndera, světově známého specialisty v prevenci rakovinných nádorů: "Přesto, že společnost musí a může hrát důležitou roli v redukci faktorů v našem prostředí, které mohou přispět k výskytu rakoviny, dokázali jsme, že jednotlivec může značně snížit své vlastní riziko správnou změnou svého životního stylu."

Dr. Neil Nedley, Proof Positive, str. 31-33

Počet přečtení: 5426
Datum: 9. 2. 2008