Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Pozor na antibiotika

Chraňte se před superbakteriemi, nejezte maso zvířat dopovaných antibiotiky. Superbakterie, na které nezabírají antibiotika, straší nejen Ameriku. Mohou se dostat i k vám. Jak? S jídlem. Konkrétně s masem zvířat, která byla za svého života „dopována" antibiotiky.
Rubrika: Léky
|
Typ článku: Články

Na hrozbu poukazuje analýza Environmental Working Group, podle které je za velkou louží infikováno přes 80 procent krůtího masa, 69 procent vepřových kotlet a více než polovina syrového mletého hovězího masa.

Nadužívání antibiotik v živočišné výrobě však není jen americkou specialitou. Do svědomí by si měli sáhnout i evropští, potažmo čeští velkovýrobci. Právě ve velkochovech, kde mají zvířata minimální životní prostor, jsou hrozby vzájemné nákazy nemocemi vyšší a používání antibiotik proto častější. S ním jde v ruku v ruce riziko výskytu „superbakterií".

Podle naturalsociety.com se postupně odolné bakterie žijící ve zvířatech dostanou do lidí, tak jako se to již stalo v případě zlatého stafylokoka (Staphylococcus aureus (MRSA) ST398). A kolikatera antibiotika kráva či vepř za svůj život měly, to v supermarketu zákazník nad chladicím boxem nezjistí.

Zdroj: PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců

Počet přečtení: 3210
Datum: 13. 11. 2014