Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Pokud mléčné výrobky, pak jedině nízkotučné

V dosud největší studii, která sledovala souvislost mezi konzumací mléčných výrobků s různým obsahem tuku a rizikem cévní mozkové příhody u mužů i žen, jednoznačně vyhrály nízkotučné mléčné výrobky.
|
Typ článku: Články

Výzkumníci sledovali asi 75 tisíc dospělých lidí ve věku 45 až 83 let. Všichni účastníci studie byli na začátku zdraví a netrpěli kardiovaskulárním onemocněním ani rakovinou. Podle dotazníku rozdělili vědci všechny účastníky do osmi kategorií podle konzumace mléčných výrobků. Ukázalo se, že ti, kteří jedli nízkotučné mléčné výrobky, měli o 12-13 % nižší výskyt mrtvice proti těm, kdo užívali plnotučné mléčné výrobky.

Nízkotučné mléčné výrobky jsou součástí tzv. DASH diety doporučované na snížení krevního tlaku. Příznivý účinek nízkotučných mléčných výrobků lze podle autorů studie (jejíž výsledky byly publikovány v časopise Stroke) vysvětlit obsahem vitamínu D, vápníku, hořčíku a draslíku. Snížení krevního tlaku je jedním z nejdůležitějších předpokladů, které musí být při prevenci mrtvice splněny.

Převzato z webových stránek Ambulance klinické výživy (AKV).

Počet přečtení: 3963
Datum: 27. 11. 2016