Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Pohanka s kysaným zelím, houbami a tofu

400 g pohanky, hrst sušených hub, 4 lžíce oleje, 2 cibule, 1 lžička kmínu, 2 menší brambory, 3 malé bobkové listy, 500 g kysaného zelí, 1 lžíce polévkového koření, 180 g uzeného tofu, 1-2 lžičky tmavého třtinového cukru
|
Typ článku: Recepty

Houby nasypeme do misky, zalijeme 300 ml vroucí vody a necháme chvíli změknout. Pohanku propláchneme a zalijeme dvojnásobným množství vody. Přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut. Poté přikryjeme pokličkou a takto necháme dojít.

Cibuli oloupeme a nahrubo nakrájíme. Na pánvi rozpálíme olej, přidáme cibuli a osmahneme dorůžova. Přisypeme kmín, který také krátce osmahneme. Nyní přidáme houby včetně vody (můžeme je předem zlehka nasekat), dále na kostky nakrájené brambory a bobkový list. Dusíme, dokud brambory nezačnou měknout. Trvá to asi 20 minut.

Dále vsypeme nasekané kysané zelí, polévkové koření, a pokud je třeba, dolijeme trochou vody. Dusíme dalších 10 minut. (Zelí můžeme propláchnout, protože někdy bývá příliš kyselé – nemusíme potom použít cukr.)

Přidáme na malé kostky nakrájené tofu, dochutíme cukrem (můžeme použít také sójovou omáčku) a opět chvíli podusíme. Nakonec vsypeme uvařenou pohanku a důkladně promícháme.

Tento recept by se dal označit za typicky české skromné vesnické jídlo. Pár obyčejných ingrediencí vytváří skvělou souhru ve výtečném bezlepkovém pokrmu.

Ze Zeleninové kuchařky autora Petra Klímy. Vydalo nakladatelství Smart Press.

Počet přečtení: 4337
Datum: 21. 12. 2018