Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Plody baktrisu broskvového

Baktris broskvový roste v tropických oblastech amerického kontinentu. Toto ovoce se jídávalo ve Střední a Jižní Americe již před příchodem evropských kolonizátorů a dodnes je součástí tradiční stravy v Kolumbii a Venezuele.
Rubrika: Ovoce
|
Typ článku: Encyklopedie

Ve složení plodů baktrisu broskvového převládají sacharidy, které tvoří více než 40 % jejich hmotnosti. Velkou část z nich představuje škrob, ale přítomné jsou i jednoduché cukry. Plody obsahují i tuky a proteiny, kterých je ale mnohem méně než sacharidů. Dále se v nich nachází hodně vitaminu A ve formě karotenoidů odolných proti teplu a menší podíl vitaminů B1, B2, C a niacinu. Z minerálů obsahují vápník, fosfor a železo.

Plody baktrisu broskvového jsou díky velkému obsahu škrobů vysokoenergetickým ovocem — jeden jejich gram dodá tělu až čtyři kalorie.

Plody baktrisu broskvového se doporučují: v období růstu (dětství, dospívání); sportovcům, osobám vykonávajícím fyzicky náročnou práci a obecně při vyšší spotřebě energie; při podvýživě a nechtěném úbytku tělesné hmotnosti; během rekonvalescence po nemoci.

Dužina je škrobová a má příjemnou chuť. Plody se většinou připravují takto: vaří se 30 až 45 minut ve slané vodě a oloupané se podávají s různými druhy omáček nebo posypané tvarohem. Pečené mají velmi příjemnou chuť.

Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 3320
Datum: 21. 1. 2009