Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Obsahují živočišné potraviny bílkoviny, které jsou kvalitnější než bílkoviny nalézající se v rostlinách?

V roce 1952 ukončil William Rose dlouhou sérii pokusů, ve kterých se snažil určit potřebu jednotlivých aminokyselin u člověka.
Rubrika: Mýty a omyly
|
Typ článku: Poradna výživy

Mužům, účastníkům studie, podával uměle připravenou směs z kukuřičného škrobu, sacharózy, másla, vitaminů a vysoce rafinovaných (čištěných) aminokyselin, přičemž postupně po řadě snižoval množství jednotlivých aminokyselin.

Když nebyla některá aminokyselina podávána po dva dny v dostatečném množství, všichni účastníci studie si stěžovali na podobné příznaky: jednoznačné zvýšení nervového podráždění, extrémní únavu a citelnou ztrátu chuti k jídlu - účastníci studie nedokázali vydržet na stravě s nedostatkem určité aminokyseliny déle než pár dní.

Ve svých studiích určil dr. Rose minimální potřebná množství každé jednotlivé aminokyseliny - u každé aminokyseliny vzal nejvyšší hodnotu, kterou zaznamenal u svých pokusných osob jako minimální potřebu, a toto množství vynásobil dvěma, aby dospěl k hodnotě popsané jako „rozhodně dostatečný příjem".

Výsledek: U všech, s výjimkou velmi malých dětí, platí, že pokud jsou uspokojeny energetické potřeby, a to podáváním nerafinovaných škrobovin, automaticky dochází k tomu, že prakticky ve všech případech jsou současně uspokojovány i potřeby bílkovin. Představa, že živočišné bílkoviny jsou kvalitnější než rostlinné, je tedy mylná.

S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.

Počet přečtení: 3385
Datum: 2. 11. 2011