Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Nová hrozba – nadbytek kalcia neprospívá

Kalcium obecně patří mezi nejprodávanější doplňky stravy. Mnoho let jsme byli vychováváni reklamou, že je dobré užívat vápník, protože tím zlepšíme kvalitu nehtů, vlasů, zubů, zabráníme osteoporóze a dalším problémům.
|
Typ článku: Články

Podle posledních studií se ale prokázal opak - kdo používá příliš kalcia v podobě potravinových doplňků, má zvýšené riziko srdečního infarktu a ledvinových kamenů.

Dle expertů jsou tu určité signály, že bychom neměli brát kalcia příliš mnoho. „Ročně utratíme miliony korun za potravinové doplňky obsahující vápník v naději, že odvrátíme osteoporózu, která děsí mnoho starších žen i některé muže. Přitom pro dostatek vitamínu D stačí přirozená strava bohatá na zeleninu a ořechy a dostatečný pobyt na čerstvém vzduchu a na slunci," říká MUDr. Petr Janský, předseda pracovní skupiny kardiovaskulární farmakoterapie České kardiologické společnosti. A pokračuje: „Klíčem k pevnosti kostí jsou celoživotní cvičení a dostatečný příjem vitamínu D. Není tedy třeba příliš navyšovat příjem samotného vápníku. Například paradoxně nejvyšší výskyt zlomenin je v zemích s největší spotřebou mléka."

Na opatrnost při užívání potravinových doplňků obsahujících vápník a souvislost se zvýšeným rizikem infarktu upozorňují i švýcarští a němečtí vědci. Sabine Rohrmannová, odborná asistentka na katedře chronických onemocnění na univerzitě ve švýcarském Curychu, sledovala spolu se svým týmem jedenáct let 24 tisíc mužů a žen. Ti, kteří užívali potravinové doplňky obsahující vápník, měli o 86 % vyšší riziko infarktu než ti, kteří je neužívali vůbec.

Počet přečtení: 6758
Datum: 10. 7. 2014