Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Nevím, co si mám myslet, když čtu o příčinách tvrdnutí cév a srdeční nemoci. Zdá se mi, že lidé, kteří o těchto problémech píší, v tom sami nemohou mít jasno.

Názory v populárních i lékařských časopisech na to, která složka stravy se na vzniku srdeční nemoci podílí nejvíce, se mohou skutečně na první pohled zdát poněkud matoucí. Jedna skupina věří, že nepřítelem číslo jedna je cholesterol, jiní tvrdí, že největší škody působí živočišné tuky.
Rubrika: Srdce a cévy
|
Typ článku: Rady lékaře

Jeden anglický vědec se domnívá, že cholesterol se v těle akumuluje, protože v naší běžné stravě je nedostatek vlákniny, která by jej z těla odstranila.

Jako chytří konzumenti můžeme usoudit, že něco pravdy je na každé z těchto teorií. Všechny jsou totiž založeny na tomtéž pozorování: lidé, kteří žijí v bohatých zemích a živí se rozmanitou stravou, trpí epidemií srdečního onemocnění. Zdánlivé rozpory můžeme odstranit, když porozumíme složení jednotlivých potravin z hlediska výživy.

Žádná potravina živočišného původu neobsahuje vlákninu, ve většině z nich přitom je značné množství cholesterolu. Rostlinné produkty naopak žádný cholesterol nemají a všechny obsahují hojné množství vlákniny. S výjimkou kokosového ořechu, kakaa a několika olejů získávaných z rostlinných zdrojů obsahují všechny potraviny rostlinného původu nízké množství saturovaných tuků a u většiny z nich je nízký i celkový obsah tuku. Budeme-li mít tyto poznatky na mysli, nemělo by pro nás být problémem projít samoobsluhou a vybrat si ty potraviny rostlinného původu, které udrží naše cévy průtočné v celé jejich šířce.

Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob

Počet přečtení: 2092
Datum: 13. 1. 2009