Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Nesnáším česnek. Zkusíte mě přesvědčit, abych jej začala jíst?

Nevím, co na vás platí. Můj bratranec Pavel říká, že miluje česnek, protože „chutná po klobáse“, ale myslím, že existuje mnoho lepších důvodů, proč jíst česnek a zbývající část klobásy odložit. Začneme: česnek má antibiotický a antiparazitický účinek, zneškodňuje mnohé druhy virů.
Rubrika: Zelenina
|
Typ článku: Poradna výživy

Snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu, navíc zamezuje vzniku krevních sraženin. A toto dohromady cosi znamená: 2až 3 stroužky denně snižují riziko dalšího infarktu u pacientů po překonaném infarktu o 50%! Působí antioxidačně a je na špičce seznamu potravin s protirakovinným účinkem.

Nestačí? Česnek omezuje otok sliznic při nachlazení a alergiích, uvolňuje hleny a podporuje jejich vykašlávání. Má protizánětlivý účinek. Syrový česnek má silnější antibiotickou aktivitu, ale účinky na srdce a krev se tepelnou úpravou zachovávají, a dokonce se i zvyšují (uvolní se ajoén a antitrombotickou aktivitou). Zkuste tousty s česnekem anebo naši špenátovou pomazánku, věřím, že vás to přesvědčí lépe než moje teorie!

MUDr. Igor Bukovský, vědecký pracovník FÚ LF UK v Bratislavě, odborník v oblasti výživy a prevence chorob

Počet přečtení: 3586
Datum: 6. 1. 2008