Nejnebezpečnější potravina na grilování | Prameny zdraví

Nejnebezpečnější potravina na grilování

Heterocyklické aminy (HA) vznikají při grilování potravin s obsahem aminokyselin nebo kreatinu (tedy zejména masa) a patří mezi známé karcinogeny. (Při grilování vegetariánských potravin tyto karcinogenní látky nevznikají.)

Nejnebezpečnější potravina na grilování

Rubrika: Mýty a omyly | Typ článku: Rady lékaře

Například už konzumace 10-20 nanogramů (ng) denně zvyšuje riziko rakoviny prsu na dvojnásobek. Heterocyklické aminy zvyšují i riziko vzniku některých jiných druhů rakoviny, včetně rakoviny tlustého střeva.

Ze srovnání obsahu HA u různých potravin vyšla překvapivě jednoznačně jako daleko nejhorší grilovaná kuřecí prsa (14000 ng). Už šestiminutové grilování vytvoří značnou dávku těchto karcinogenních látek.

S použitím podkladů z webových stránek Ambulance klinické výživy

Počet přečtení: 1 166 Datum: 1. 8. 2017