Nasycené tuky a transmastné kyseliny zvyšují úmrtnost | Prameny zdraví

Nasycené tuky a transmastné kyseliny zvyšují úmrtnost

Vědci sledovali po dobu asi třiceti let více než 125 tisíc mužů a žen pracujících ve zdravotnictví. Na začátku studie neměl nikdo z nich kardiovaskulární onemocnění, rakovinu ani cukrovku.

Nasycené tuky a transmastné kyseliny zvyšují úmrtnost

Rubrika: Dlouhověkost | Typ článku: Studie

Ukázalo se, že konzumace nasycených tuků na úkor sacharidů zvyšovala úmrtnost asi o 8 %. Vysoký příjem transmastných kyselin zvyšoval úmrtnost o 13 %.

Vyšší příjem polynenasycených (většina rostlinných olejů) a mononenasycených tuků (olivový a řepkový olej, avokádo) snižoval na druhé straně úmrtnost o 11 %, resp. 19 %.

Přetištěno ze serveru Positive Choices

Počet přečtení: 692 Datum: 17. 10. 2017