Rubrika: Osteoporóza  |  Typ článku: Poradna výživy  |  15.10.2010 01:00

Mám první stádium odvápnění kostí a nechci užívat vápníkové tablety. Co bych měla jíst?

Nejvíc vápníku je v pažitce, sezamovém semínku, máku, sóji, tofu, čínském zelí, růžičkové kapustě, nízkotučných mléčných výrobcích, brokolici, jenže osteoporóza není jen záležitostí nedostatku vápníku. Důležitá je fyzická aktivita, dostatek vitamínu D, brómu, optimální poměr mezi vápníkem a fosforem, hormonální rovnováha.

Na kosti nepříznivě působí kouření (i pasivní) a nadbytek bílkovin ve stravě, kterým je zatížených mnoho lidí. Jedním z nejrizikovějších faktorů je také přesolování.

MUDr. Igor Bukovský, vědecký pracovník FÚ LF UK v Bratislavě, odborník v oblasti výživy a prevence chorob

Produkty BIO e-shopu COUNTRY LIFE, o kterých se psalo v tomto článku: