Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Mám první stádium odvápnění kostí a nechci užívat vápníkové tablety. Co bych měla jíst?

Nejvíc vápníku je v pažitce, sezamovém semínku, máku, sóji, tofu, čínském zelí, růžičkové kapustě, nízkotučných mléčných výrobcích, brokolici, jenže osteoporóza není jen záležitostí nedostatku vápníku. Důležitá je fyzická aktivita, dostatek vitamínu D, brómu, optimální poměr mezi vápníkem a fosforem, hormonální rovnováha.
Rubrika: Osteoporóza
|
Typ článku: Poradna výživy

Na kosti nepříznivě působí kouření (i pasivní) a nadbytek bílkovin ve stravě, kterým je zatížených mnoho lidí. Jedním z nejrizikovějších faktorů je také přesolování.

MUDr. Igor Bukovský, vědecký pracovník FÚ LF UK v Bratislavě, odborník v oblasti výživy a prevence chorob

Počet přečtení: 12302
Datum: 15. 10. 2010