Makadamské ořechy | Prameny zdraví

Makadamské ořechy

Strom makadamia byl objeven a pojmenován v polovině 19. století v Austrálii. Z deseti známých druhů má jen tento výživnou hodnotu, a to díky kvalitě a vlastnostem jeho ořechů. Má tvrdé, v silné skořápce ukryté olejnaté ořechy krémové barvy, které jsou jen o málo větší než lískové ořechy.

Makadamské ořechy

Rubrika: Ořechy a semena | Typ článku: Encyklopedie

Semena stromu makadamia, známá jako makadamské ořechy, obsahují až 74 % tuků. Jejich proteiny jsou plnohodnotné, třebaže mají málo methioninu (ten se dá lehce doplnit kombinací s celozrnnými obilninami). Makadamské ořechy jsou jedny z nejbohatších ořechů na olej.

Jsou dobrým zdrojem vápníku, fosforu, železa, vitaminu B1, B2 a niacinu. Dodávají též antioxidační polyfenolové flavonoidy, které lidský organismus chrání před vznikem arteriosklerózy.

Olej vylisovaný z makadamů se složením podobá olivovému oleji. Z 58 % ho tvoří mononenasycené mastné kyseliny a neobsahuje transmastné kyseliny, které podle posledních výzkumů mají na srdce negativní vliv. Jelikož je tepelně odolný a vypařuje se až při teplotě 198 stupňů C, je vhodný na smažení.

Protože makadamské ořechy obsahují tuky, které snižují hladinu cholesterolu a zlepšují proudění krve koronárními artériemi, jejich konzumace má blahodárný vliv na kardiovaskulární systém.

Aby se makadamské ořechy daly jíst syrové, musí být zralé a je nutné je dobře rozžvýkat. Některé mají hořkou chuť kvůli obsahu kyanogenních glykosidů, podobných těm, jaké obsahují hořké mandle.

Opražené makadamy jsou velmi chutné a lépe stravitelné. Protože se ale do nich většinou přidává sůl, nejsou vhodné pro lidi s nemocným srdcem. Makadamový olej je výborný na smažení a do dezertů.

Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 12 343 Datum: 21. 1. 2009