Lněný chléb | Prameny zdraví

Lněný chléb

Kvásek: 2 š vlažné vody, 1 1/2 kostky droždí (75 g), 2 pl polohrubé mouky, špetka soli, špetka cukru

Lněný chléb

Rubrika: Chléb, pečivo, placky | Typ článku: Recepty

Do vlažné vody rozdrobíme droždí, zasypeme moukou, přidáme špetku soli a cukru, mírně promícháme, přikryjeme a necháme na teplém místě nakynout. Kvásek vylijeme do mouky promíchané s ostatními surovinami.

8 š celozrnné mouky, 6 š polohrubé mouky, 1 š mletého lněného semínka, 1/2 pl soli, 1 pl cukru, 1 1/2 pl drceného kmínu (upražíme nasucho v pánvičce), 3 šálky vlažné vody, olej na vymaštění

Po smíchání s vykynutým kváskem vypracujeme na polotuhé těsto, mírně zasypeme moukou a necháme vykynout. Těsto znovu promícháme a vytvarujeme, oddělíme část těsta do jedné formy a vytvarujeme podlouhlý váleček. Chlebovou obdélníkovou formu vymažeme olejem a vložíme těsto. Necháme nakynout, potřeme vodou a posypeme lněným semínkem. Pečeme v polovyhřáté troubě 50-60 minut. Po upečení chléb vyndáme z formy, mírně postříkáme vodou a dáme vychladnout na rošt, aby se zespodu nezapařil. Rozpis surovin je na více chlebů, které můžeme upéct najednou při jednom pečení a uložit do mrazničky do zásoby. Ušetříme tím čas.

Počet přečtení: 3 491 Datum: 26. 1. 2009