Lilkové pesto | Prameny zdraví

Lilkové pesto

Tady je recept na pesto, jehož příprava je velmi snadná a které chutná skvěle – ať už jako dip, který se servíruje za pokojové teploty, anebo jako teplá omáčka na špagety či obiloviny.

Lilkové pesto

Rubrika: Pomazánky, krémy, másla, sýry | Typ článku: Recepty

cca ½ šálku vody, 1 střední cibule, nakrájená na kostky, ½ čaj. lžičky utřeného česneku, 1 velký oloupaný lilek, 1 šálek pekanových ořechů, ½ (napěchovaného) šálku čerstvé bazalky, 2-3 pol. lžíce čerstvé citrónové šťávy, 2-4 pol. lžíce světlého miso

Ve velké pánvi s nepřilnavým dnem zahřejte vodu. Přidejte cibuli a česnek, které povaříte 5 minut na středním až silném plameni. Mezitím nakrájíte lilek na kostičky o velikosti jednoho centimetru. Přidejte lilek k cibuli, přikryjte pokličkou a vařte na středním plameni za častého míchání tak dlouho, dokud lilek pořádně nezměkne, což trvá asi 25-30 minut. Pokud je třeba, dolijte do pánve vodu, aby se lilek nepřichytával ke dnu. Jakmile je lilek měkký, vložte směs do mixéru a mixujte se všemi zbývajícími ingrediencemi tak dlouho, až je zcela hladká. Směs má být hustá.

Můžete servírovat hned anebo později (za pokojové teploty). Zbytky můžete uskladnit v chladničce a servírovat později.

Z knihy dr. Neala Barnarda Breaking the Food Seduction.

Počet přečtení: 398 Datum: 21. 4. 2017