Kávu si osladím… | Prameny zdraví

Kávu si osladím…

Káva. Někteří na ni nedají dopustit, jiní se jí vyhýbají. Mnozí dnes proklamují, a to i na vědecké bázi, prospěšné účinky jejího užívání. „Přijďte na naši výbornou kávu, lepší kvalitu nenajdete,“ zval nás při osvětové akci (tzv. Dni zdraví) v luxusní obchodní pasáži na Brumlovce pracovník blízkého stánku s občerstvením.

Kávu si osladím…

Rubrika: Káva a kofein | Typ článku: Články

Jaká je realita? Ve spolupráci s nestorem amerických odborníků na výživu jsem pro vás připravil krátký (jistě ne vyčerpávající) přehled výsledků vědeckých studií na téma káva a kofein.

Káva a nemoci srdce a cév

Je známo, že zvýšená hladina homocysteinu v krvi je rizikovým faktorem infarktu. Káva zvyšuje hladinu homocysteinu, a to dokonce i překapávaná (tedy filtrovaná). Pro udržení hladiny homocysteinu pod kontrolou se doporučuje u žen snížit spotřebu kávy a alkoholu, u mužů pak zvýšit množství fyzické aktivity, příjem vlákniny a kyseliny listové (Am J Clin Nutr).

Zajímavé je, že riziko akutní srdeční příhody je při nízkém příjmu kávy (tj. méně než šálek denně) nižší (oproti těm, kteří kávu vůbec nepijí). Při jednom až dvou šálcích denně se však již zvyšuje, a to o polovinu, při více než dvou šálcích ztrojnásobuje (J Nutr). Při stejné dávce kofeinu dochází k vyššímu zvýšení hladiny cholesterolu u kávy než u čaje (jenž také obsahuje kofein). To naznačuje, že v kávě jsou i další škodlivé látky.

Ve studii zkoumající vliv dobrého zásobení tekutinami na riziko koronárního srdečního onemocnění se ukázalo, že riziko se snižovalo při pití vody (více než pět skleniček vs. méně než dvě) asi na polovinu. Při dobrém zásobení jinými nápoji než vodou, to znamená kávou, džusy a limonádami, se však zvýšilo – u žen na více než dvojnásobek a u mužů o polovinu (Am J Epidomiol).

V jiné studii se ukázalo, že káva snižuje citlivost na inzulín u zdravých lidí. U skupin s nízkým rizikem koronárního srdečního onemocnění (např. adventisté) káva zvyšovala riziko onemocnění. Podle australských vědců by naprosté vyloučení kávy přineslo snížení rizika koronárního srdečního onemocnění o 9-14 %, současně by se o 17-24 % snížilo riziko mrtvice. Káva zvyšuje tepovou frekvenci, přispívá k arytmii, snižuje přítok krve do jater (Primary Cardiology).

Chronické pití kávy způsobuje ztuhlost aorty. Užívání kávy ve vyšších dávkách zvyšuje hladinu CRP, markeru zánětlivosti v těle (Am J Clin Nutr).

Podle přehledu literatury z Medline zvyšuje pití kávy krevní tlak. Vědci sledovali více než tisíc absolventů medicíny po dobu delší než třiceti let. V šedesáti letech mělo vysoký krevní tlak 19 % těch, kteří nepili kávu, 28 % těch, kteří pili šálek až dva denně, 31 % těch, kteří pili 3-4 šálky a 52 % těch, kteří pili pět či více šálků kávy denně.

Dva či více šálky kávy denně zdvojnásobují riziko rakoviny močového měchýře (Am J Public Health). Kofein za přítomnosti dusičnanů zvyšuje produkci nitrosaminů (silné karcinogeny), a to až desetinásobně. V Adventist Health Study zvyšovalo pití kávy riziko rakoviny tlustého střeva o 66 %.

Snižuje se vstřebávání nehemového železa, vitamínu B1 a vápníku (Am J Clin Nutr). Jedná se o vliv alkaloidu a taninů obsažených v kávě. (Čaj snižuje vstřebávání železa ještě více než káva. Šálek kávy sníží vstřebávání železa z hamburgeru o 39 % a šálek čaje o 64 %.) Kofein tak přispívá k anémii. 

Vylučování žaludečních šťáv zvyšovala stejně tak káva bez kofeinu jako běžná káva (N Engl J Med). Káva snižuje tlak dolního svěrače jícnu, což může mít za následek pálení žáhy.

Pití kávy může být vstupní branou k užívání silnějších návykových látek. Kofein přidáváný do nekvalitní stravy teenagerů zvyšoval užívání alkoholu – u krys. J

Kofeinismus je lékařský termín užívaný pro ty jedince, jejichž chování je konzumací kofeinu ovlivněno. Nikotin inaktivuje kofein. Když tedy někdo přestává kouřit, měl by přestat i pít kávu, jinak se kofein začne hromadit v tkáních.

Káva a ženy

Výsledky jedné studie ukázaly, že celoživotní užívání dvou šálků kávy denně bylo spojeno se snížením hustoty kostí u těch starších žen, které nepily každý den mléko (J Am Med Assoc). Studie z New England ukázala, že káva a kofein zvyšují riziko rakoviny vaječníků.

Káva je droga a proto se nedoporučuje, aby ji užívaly těhotné ženy. Káva překračuje placentu, plod nemá enzymy, aby ji dokázal rozložit. (Studie na zvířatech poukázaly na abnormality kostí, narušení vývinu, nižší porodní váhu.) Šálek silné kávy nebo tři šálky slabé kávy skoro zdvojnásobovaly riziko spontánního potratu. Více než tři šálky kávy denně zčtyřnásobovaly riziko nízké porodní váhy dítěte (Am J Epidemiol).

Kofein se vylučuje do mateřského mléka, kde se nachází v hladinách o 50 % vyšších než v matčině krvi (Food Tech). U novorozence je poločas jeho rozpadu více než 80 hodin (zatímco u matky 5-6 hodin).

Iowa Women’s Health Study ukázala, že ty ženy, které pily denně čtyři či více šálků kávy bez kofeinu měly více než dvojnásobné riziko revmatoidní artritidy.

Možné prospěšné účinky

Výsledky kanadské studie zkoumající riziko onemocnění Alzheimerovou chorobou ukázaly, že užívání kávy přispívalo ke snížení rizika tohoto onemocnění. Kofein podle výsledků další studie snižoval riziko výskytu žlučníkových kamenů u žen (Am J Epidemiol). Užívání kávy a zvláště kofeinu bylo spojeno i s nižším rizikem Parkinsonovy choroby. Běžná káva i káva bez kofeinu pak také snižovaly riziko ledvinových kamenů (Ann Intern Med).

Závěr

Posuďte sami. Já osobně volím pokud možno to, co pouze prospívá – a nikoliv škodí.

John Scharffenberg, Robert Žižka

Počet přečtení: 1 792 Datum: 6. 4. 2017