Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jsem prakticky vegetariánem. Mám doplňovat svou stravu o některé speciální potraviny, nebo to není nutné?

Lidé, kteří jedí hodně potravin rostlinného původu, konzumují také dostatečné množství vlákniny, rozpustné i nerozpustné. Pro lidi, kteří se z nejrůznějších příčin nemohou nebo nechtějí stravovat tímto způsobem, je prospěšné přidávat si do jídla ovesné otruby.
|
Typ článku: Poradna výživy

Je bláhové se soustředit výhradně na jednu živinu nebo jedno jídlo. Podobným příkladem byla v České republice po určitou dobu „posedlost“ sójovými výrobky. Ty jsou samozřejmě dobré, ale pouze jako součást zdravého stravování, nikoli jako jeho hlavní náplň. Ani dobré věci se nemají přehánět. Dejte jim proto správné místo ve vaší kuchyni. I když senzační objevy a zjednodušená řešení komplexních zdravotních problémů jsou miláčkem médií a reklamy, na příkladu ovsa nebo sóji si můžeme uvědomit důležitost propagace široké škály potravin rostlinného původu pro naše zdraví. Obiloviny v téměř jakékoliv podobě jsou zdravé. Zdůrazňování a přeceňování jediné potraviny ovšem vede k jednotvárné výživě.

Z mnoha studií vyplývá, že bezmasá, na tuky chudá a na vlákninu bohatá strava je schopna u většiny lidí v průběhu čtyř až osmi týdnů snížit hladinu cholesterolu v krvi o 20 až 35 procent. Přidávat ovesné otruby do takovéto stravy je téměř bezcenné.

Oves a ovesné otruby (v České republice pak již výše zmíněná sója a její produkty) jsou bezpochyby velice zdravé potraviny. Měly by být vždy součástí racionální výživy. Ovšem přílišný důraz na nové objevy a především naše touha po rychlém účinku vede někdy k extrémním způsobům řešení zdravotních problémů.

Harmonický a vyvážený životní styl se sice nikdy nedostane na titulní stránky novin či do televize, ale může vám přinést trvalé zdraví.

Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu

Počet přečtení: 2557
Datum: 29. 1. 2009