Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Je třeba se obávat nedostatku bílkovin na čistě rostlinné stravě?

Nepochopení problematiky vápníku a bílkovin, a to jak ze strany laiků, tak ze strany odborníků ve výživě, vedlo k tomu, že se v naší stravě objevuje velké množství masa, mléka a mléčných výrobků i vajec.
Rubrika: Mýty a omyly
|
Typ článku: Poradna výživy

Vědecké studie vypracované v uplynulých padesáti letech však naštěstí jasně ukazují, že strava založená na konzumaci škrobovin s přídavkem ovoce a zeleniny je vynikajícím zdrojem bílkovin, a tedy současně i jedním ze základů skvělé výživy.

Je důležité si pamatovat, že - s výjimkou jídelníčku založeného na konzumaci nízkokalorického ovoce - při konzumaci nerafinovaných rostlinných potravin lze snadno uspokojit potřebu bílkovin jak u dospělých, tak u dětí a že nadbytečný příjem bílkovin reálně ohrožuje zdraví.

S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.

Počet přečtení: 3721
Datum: 28. 11. 2011