Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jaký je optimální cyklus přijímání potravy? Řídí se podle biorytmů?

Často se můžeme setkal s texty pojednávajícími o výživovém cyklu. Tyto texty uvádějí zhruba toto: Pokud není biorytmus člověka narušen civilizačními zlozvyky, probíhá zhruba takto. Od čtyř do dvanácti hodin ráno dochází k tvorbě tělesné hmoty (anabolie).
Rubrika: Mýty a omyly
|
Typ článku: Poradna výživy

Od dvanácti hodin do dvaceti hodin večer by měl probíhat příjem potravy a výdej energie. Od dvaceti hodin do čtyř hodin ráno dochází k regeneraci organismu.

Není však pravda, že  k tvorbě tělesné hmoty dochází jen v určitém období. Třeba při léčbě těžkých pacientů nebo při pokusech se zvířaty byl detailně sledován průběh tvorby tělesné hmoty - probíhala celých čtyřiadvacet hodin. Proč by se měl příjem potravy zúžit na osm hodin denně? Naprostá většina lidí to nečiní a nezdá se to být ani  součástí nějakého přirozeného způsobu života. Naopak přirozený způsob života lidí žijících mimo civilizaci je charakterizován tím, že mohou jíst v kteroukoliv denní dobu, ale většinou jí malé množství potravy. Typické je to u sběračů potravy, kteří potřebují větší množství času, aby potravu získali.

Uvádím soubory podkladů, které ukazují, jak se v závislosti na stravě mění zdravotní stav. Jsou to sumarizované podklady o způsobu stravy a o následném zdravotním stavu stamiliónů lidí. Toto jsou podklady jednoznačně ověřitelné. Pokud však někdo napíše, že něco pomohlo milionu lidí a neuvede žádné podklady, kde toto tvrzení lze ověřit, je podle mého názoru toto tvrzení značně neseriózní a neměli bychom mu přikládat pozornost.

Chceme-li se vyhnout zbytečnému poškození zdraví, řiďme se pouze těmi doporučeními, které vycházejí z výsledků šetření u lidí ověřitelných v mezinárodně uznávané literatuře a případně z pokusů se zvířaty také takto ověřitelných.

Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu

Počet přečtení: 2914
Datum: 17. 5. 2010