Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jakou roli hraje nadbytek bílkovin ve stravě při osteoporóze?

Ze studií provedených mezi Eskymáky vyplývá, že jejich strava obsahuje extrémně mnoho bílkovin (250 až 400 g denně) a vápníku (1500 až 2500 mg/denně). Ačkoli je jejich strava tak bohatá na vápník a i když mají dostatek pohybu, mnozí jsou postiženi osteoporózou.
Rubrika: Osteoporóza
|
Typ článku: Poradna výživy

Naproti tomu bylo zjištěno, že příslušníci afrického kmene Bantu mají nízkou spotřebu bílkovin (asi 47 g denně) i vápníku (méně než 400 mg denně), a to především z rostlinných zdrojů.

A přestože ženy tohoto kmene mají v průměru 10 i více dětí, což ještě zvyšuje jejich nároky na přísun vápníku, osteoporóza je mezi nimi téměř neznámou nemocí. Když však někteří z těchto Afričanů přesídlili do Spojených států a přizpůsobili se západnímu stylu života a stravování, začali rovněž trpět osteoporózou, a to ve stejné míře jako rodilí Američané.

Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu.

Počet přečtení: 3677
Datum: 11. 4. 2009