Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jaká je prevence osteoporózy?

Nemoci svalové a kosterní zaviňují asi jednu osminu veškeré pracovní neschopnosti a asi jednu šestinu až jednu pětinu veškeré invalidity. Největší zdravotní riziko představuje osteoporóza a její následky, zlomeniny kostí. Ty způsobují dlouhodobé upoutání na lůžko, u starých lidí mohou pak vzniklé komplikace vést až k smrti.
Rubrika: Osteoporóza
|
Typ článku: Poradna výživy

Jak se můžeme před zlomeninami chránit? S rostoucí spotřebou vápníku počet zlomenin vzrůstá. Rozhodně tedy nelze doporučit vysokou spotřebu vápníku, čili vysokou spotřebu mléka a mléčných výrobků jako ochranu proti osteoporóze, proti zlomeninám. I když však v průměru platí, že čím méně je ve stravě vápníku, čím méně je ve stravě mléka a mléčných výrobků, tím méně je i zlomenin, nelze z toho přesto vyvodit závěr, že snížená spotřeba vápníku, snížená spotřeba mléka a mléčných výrobků nás ochrání před zlomeninami.

Je sice pravdou, že v zemích, kde jsou nejméně postihováni zlomeninami, prakticky nepijí mléko a stačí jim to nezbytně nutné množství vápníku, které je v obilovinách, v bramborách a jiné zelenině atd. Pokud vůbec má celoživotní nízká spotřeba vápníku ochranný účinek, tak ten zřejmě spočívá v tom, že se v mládí a ve středním věku tělo, zjednodušeně řečeno, naučí s vápníkem hospodařit a ve stáří tedy dochází k menším ztrátám vápníku z těla.

Ve vyšším věku, ve chvíli, kdy již lidé nedostatkem vápníku trpí, tak již léčebným opatřením nemůže být snížení množství vápníku. Je však možné, že ochranu před zlomeninami dává strava s průměrně malým množstvím vápníku proto, že tato strava má i některé jiné charakteristiky, které jsou v průměru spojeny s malým množstvím vápníku. V úvahu nejvíce padá nízké množství bílkovin. Nízkobílkovinná strava by nás skutečně asi měla chránit před osteoporózou, před zlomeninami. Je totiž při pokusech opakovaně zjištěno, že čím více sníme bílkovin, přesněji řečeno, že čím více sníme aminokyselin obsahujících síru, tzn. methionin a cystin, tím více vápníku z těla následně ztrácíme v moči. Hlavním zdrojem methioninu a cystinu jsou živočišné bílkoviny. Čili je možné, že k velkému výskytu zlomenin u nás i jinde v Evropě a v Severní Americe přispívá hlavně nadbytek živočišných bílkovin.

Ztráty vápníku z těla jsou také tím vyšší, čím více si stravu solíme, čili čím více požíváme kuchyňské soli, čili chloridu sodného.

Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu

 

Počet přečtení: 3922
Datum: 21. 8. 2010