Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jaká je bezpečná denní dávka soli?

Většina lidí je upřímně překvapena, když se dozví, jak malá je denní potřeba soli – průměrně pouze kolem půl gramu. Sodík se totiž v přirozené formě nachází v zelenině, ovoci, obilovinách či luštěninách.
|
Typ článku: Poradna výživy

Ovšem snížit tak rapidně příjem soli by bylo asi příliš drastické. Místo dosavadních 12 g se proto snažte snížit spotřebu na jednu kávovou lžičku denně (5 g). To představuje bezpečné množství pro většinu lidí.

Zde je několik nápadů, jak můžete snížit obsah soli ve stravě: Jezte více čerstvého ovoce a zeleniny. Nepotřebujete je přisolovat. Navíc svým vysokým obsahem draslíku přispívají ke snižování krevního tlaku.

Přeorientujte se na neslané pochoutky. Naučte se přichucovat jídla citronovou šťávou, čerstvě posekanými bylinkami, pažitkou, petrželí, česnekem nebo cibulí místo solení.

Naučte se používat různé zeleninové soli s omezeným obsahem sodíku. Nepoužívejte polévková koření (masox, sójová omáčka aj.) k přisolování jídel.

Staňte se těmi, kdo pochopili, že trvalé omezení kuchyňské soli je ta nejjednodušší změna, přitom však s velkým významem pro naše zdraví.

Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu.

Počet přečtení: 20494
Datum: 29. 5. 2009