Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jak souvisí zvýšený příjem bílkovin s řídnutím kostí?

Na stravě žen z kmene Bantu (které netrpí osteoporózou) je pozoruhodné, že jejich strava obsahuje jen asi 50 gramů bílkovin denně. To je méně než poloviční příjem bílkovin oproti příjmu bílkovin většiny amerických žen.
Rubrika: Osteoporóza
|
Typ článku: Rady lékaře

První náznaky toho, že bílkoviny jsou při vzniku osteoporózy důležitým faktorem, pocházejí ze studií různých populací, např. Afričanů a Američanů. Čím více bílkovin, a to zvláště bílkovin živočišného původu, konzumuje skupina lidí v určité společnosti, tím větší je u této populace výskyt osteoporózy.

Tento velmi silný vztah mezi spotřebou bílkovin a osteoporózou odpovídá skutečnosti, že existuje velmi malý anebo žádný vztah mezi silnými kostmi a spotřebou mléka a mléčných výrobků jako bohatých zdrojů vápníku.

Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob

Počet přečtení: 2905
Datum: 13. 1. 2009