Dobré zásobení pyridoxinem snižuje výskyt zubního kazu | Prameny zdraví

Dobré zásobení pyridoxinem snižuje výskyt zubního kazu

Výzkum ukázal, že kubánské děti, které žvýkaly cukrovou třtinu, měly nižší výskyt zubního kazu a vyšší koncentraci vitamínu B6 v krvi než jejich vrstevníci žijící v New Yorku.

Dobré zásobení pyridoxinem snižuje výskyt zubního kazu

Rubrika: Vitamíny a minerály | Typ článku: Poradna výživy

Bylo rovněž ukázáno, že mladé opice na stravě s nedostatkem vitamínu B6 měly rozsáhlé zubní kazy, zatímco kontrolní skupina opic ne.

Banány jsou dobrým zdrojem pyridoxinu, protože jej obsahují asi pětkrát více než jakékoliv jiné ovoce. Jeho dobrými zdroji jsou i avokáda, sójové boby, vlašské ořechy, melasa, zelená zelenina, mrkev a arašídy. Teplo vznikající při vaření tento vitamín zvlášť ničí.

Při vaření a rafinaci se ztrácí vysoké procento obsahu tohoto vitamínu. Jakýkoliv jeho nadbytek je z těla vyloučen do osmi hodin po přijetí. To činí z vitamínu B6 bezpečnou látku - nebyly dosud zveřejněny žádné zprávy o jeho případných škodlivých účincích.

Z knihy Gunthera B. Pauliena, Ph.D. „The Divine Philosophy and Science of Health and Healing".

Počet přečtení: 1 832 Datum: 7. 2. 2012