Diety, diety, diety ..... | Prameny zdraví

Diety, diety, diety .....

Osmdesát procent amerických dívek začíná s pravidelnými dietami dříve než dosáhnou věku 11 let. Dr. William Rader, psycholog vystupující v rozhlasových talk show. Tyto dívky nastupují do toboganu, který se u mnohých již nikdy nezastaví. Jaký je výsledek?

Diety, diety, diety .....

Rubrika: Mýty a omyly | Typ článku: Články

Vědci analyzovali data z Framinghamské studie, zkoumali tři tisíce lidí, jejichž váha stoupala a klesala. Po 32 letech znamenaly tyto váhavé výkyvy zdvojnásobení rizika srdečního onemocnění a téměř zdvojnásobení rizika úmrtí z jakékoliv příčiny.
Consumer Reports on Health, January 1992

Jestliže jsou tedy tzv. jojo diety tak škodlivé, co může člověk dělat? Existuje nějaká dieta, která skutečně účinkuje - a kterou si můžete dovolit? Nějaká dieta, která vás udrží v bezpečné vzdálenosti dietního toboganu? Ano! Ale… Nestaňte se otroky vážení a měření, nekontrolujte svou váhu denně v honbě po okamžitých řešeních problémů, které se rozvíjely po celé roky. Začněte s ozdravným programem. A buďte trpěliví.

Dr. Hans Diehl, mezinárodně známý zdravotní odborník

Jestliže nemáte kontrolu nad množstvím tuku, které konzumujete, nemá skoro žádný význam dělat si starosti s cukrem.
Dr. Neal Barnard, The Power of Your Plate, str. 80

Jaká jsou rizika spojená s nadváhou? Mnohá. Lidé s nadváhou si zakládají na téměř všechny civilizační nemoci s výjimkou osteoporózy. Podívejte se na tuto statistiku

Obézní lidé

(obezita je definována jako 20% nad ideální váhu)

  • mají trojnásobnou pravděpodobnost srdečního onemocnění
  • mají čtyřnásobnou pravděpodobnost vysokého krevního tlaku
  • mají pětinásobné riziko onemocnění cukrovkou
  • mají pětinásobnou pravděpodobnost zvýšené hladiny cholesterolu
  • mají šestkrát větší riziko problémů se žlučníkem
  • trpí více rakovinou tlustého střeva, konečníku, prsu, děložního čípku, dělohy, vaječníků a prostaty než lidé s průměrnou váhou

Seznam zde ovšem naneštěstí nekončí. Podle zdravotních odborníků dosáhne věku 60 let jenom 60% obézních lidí, v porovnání s 90% jejich štíhlejších spoluobčanů. Obézní jsou rovněž náchylnější k osteoartritidě a k bolestem v kříži.
Obézní muži mají pětinásobné riziko úmrtí na srdeční onemocnění než muži s normální vahou. A všechna ta nadbytečná váha utlačuje srdce, plíce, žaludek, střeva, genitálie a svaly a brání jim řádně vykonávat svou funkci!

Podle Earla Mindella může hrát obezita roli v ženské neplodnosti, při menstruálních potížích, při toxémii. Může zpomalovat hojení ran, snižovat odolnost vůči infekcím, oslabovat imunitní systém. Může způsobovat potíže nervového systému, dokonce i zvyšuje potenciál antisociálního chování jako je sebevražda nebo vražda.

Vážíte-li o dvacet či více procent více, než je vaše ideální váha, jste klinicky obézní. Vážíte-li o 10-19% více než je vaše ideální váha, jste považován za osobu s nadváhou.

Podle výsledků známé Framinghamské studie již pouhá dvě až čtyři kila navíc znamenají vyšší úmrtnost. Každé půl kilo tuku navíc odkrojí měsíc z vašeho života! Pouhých dvanáct zanedbatelných kilogramů tělesného tuku navíc vás obere o dva roky života! Třicet kilogramů navíc vás okrade o celých pět let. Mají-li čelit obézní lidé takovým číslům, proč jsou obvykle stereotypně považováni za tak veselé?

Počítání kalorií?

Chcete-li zhubnout a již nikdy nepřibrat, není počítání kalorií tím nejdůležitějším. Důležité je změnit typ konzumovaných kalorií - od tuku a rafinovaných kalorií na kalorie z komplexních uhlohydrátů - z celého zrna, luštěnin, zeleniny, ovoce a malého množství ořechů. Udělejte to a budete moci jíst více - a přitom ještě ztrácet na váze! Komplexní uhlohydráty utiší hlad, chutnají výborně, poskytují méně kalorií a udržují nadměrná kila v bezpečné vzdálenosti!

Jak? Třeba takto. Komplexní uhlohydráty poskytují tělu korektní informaci, kdy má přestat jíst. Vaše tělo reguluje vaši chuť k jídlu na základě obsahu uhlohydrátů ve vašem jídle. Výsledkem je, že sníte více kalorií, když je ve vašem jídle málo uhlohydrátů, a méně kalorií při větším množství uhlohydrátů.

Smutným faktem ovšem je, že odborníci se shodují na tom, že když jsme si jednou na tučná jídla zvykli, toužíme po nich! Zvykli jsme si jíst určité množství a když sníme méně, cítíme se deprivováni. Tak jíme tuky, na úkor uhlohydrátů, a konzumujeme více kalorií. To ale ještě není všechno, jak hned uvidíte.

Mohou hrát roli i malé posuny? Jistě! Muž ve věku 35-55 let, který zhubne o 10%, sníží své riziko srdečního onemocnění o 20%! 10% ztráta na váze vede ke 20% snížení rizika. Vaše radost může být dvojnásobná!
Na druhé straně, když tento muž přibere na váze o 10% (na půl cestě k obezitě), čelí 30% zvýšení rizika srdečního onemocnění.! Ztloustnutí o 10% znamená zvýšení rizika o 30%. Vaše potíže budou trojnásobné!

Programováni k nadváze

Jenom asi 2% lidí s nadváhou mají nějaký problém s endokrinními žlázami, ostatních 98% bylo k nadváze tak říkajíc naprogramováno. Časopisy a televizní reklamy ukazují jako kolejnice štíhlé ženy, jak jí jídla bohatá na kalorie, a my nemůžeme pochopit, jak je to možné, že na těch samých jídlech my připomínáme spíše vlak, který po těch kolejnicích jezdí!

Faktem je, že většina z nás dostávala jídla s vysokým obsahem tuku a byla tak trénována k přejídání již od raného dětství. Výsledkem je, podle dr. Hirsche z Rockfeller University, že jsme vyprodukovali miliardy tukových buněk, které brání ztrátě na váze v dospělosti.

Příjem vs. výdej, tuky vs. uhlohydráty

Viníkem naší korpulence je, že náš příjem převyšuje náš výdej - jíme více kalorií než využijeme. Ještě horší je, že jíme hlavně jídla s vysokým obsahem tuku, na úkor jídel s vysokým obsahem komplexních uhlohydrátů, a to většinu mezi hlavními jídly. A když kalorie z tuků neomezíme, musíme je s sebou nosit.

Když vynecháte hlavní jídlo, abyste mohli sníst moučník, nepomůže vám to zhubnout ani půl kila! Takové nahrazování prostě nefunguje! Nejenom, že tuky jdou dvakrát víc na tloušťku než komplexní uhlohydráty (9 kalorií/gram tuku vs. 4 kalorie/gram komplexních uhlohydrátů), když sníte 1 000 kalorií v podobě uhlohydrátů má to jiný účinek, než kdy sníte 1 000 kalorií v podobě tuku.

Než může tělo uložit kalorie z uhlohydrátů, musí být převedeny na tuk, při tomto procesu se spotřebuje asi 23% těchto kalorií. Kalorie přijaté ve formě tuků se však ukládají velmi snadno a velmi rychle - a při ukládání se jich spotřebují jen 3%.

Jinými slovy, tělo při ukládání kalorií musí používat kalorie, a používá jich mnohem více pro uhlohydráty, takže výsledkem je méně kalorií, které mohou být uloženy ve formě tuku! Tukové kalorie tedy přispívají k nadváze dvakrát více a mění se na tělesný tuk mnohem snadněji. To je důvod, proč se na kaloriích z tuků přibývá na váze rychleji než na stejném množství kalorií z uhlohydrátů.

Množství kalorií, které zkonzumujete, však také hraje roli. Na vytvoření půl kila tělesného tuku je třeba 3500 kalorií. Pouhých 100 kalorií navíc, než potřebujete, může za rok znamenat pětikilový přírůstek na váze.

Nejsnadnější a nejméně stresujícím způsobem omezování kalorií je změna od tukových kalorií na kalorie z komplexních uhlohydrátů. Které budete jíst ve správný čas. Jednoduché!

Přirozené nabírání na váze?

Není pravda, že člověk přirozeně nabírá na váze, jak stárne? Není, pokud nestárnete za stálého konzumování rafinovaných a tučných potravin a současně ignorujete, že byste se také měli pohybovat. Mimochodem, starý mýtus o tom, že svaly se mění na tuk, je fyziologicky neuskutečnitelný - nemyslíte-li těmi svaly steak, který jste snědli včera večer na večeři.

Proč tedy váš pradědeček nadváhou netrpěl? Protože v roku 1860 tvořily komplexní uhlohydráty 53 procent jeho kalorického příjmu. A byl také fyzicky více aktivní, jak v práci, tak při odpočinku.

Dnes pochází z uhlohydrátů jenom 22% našich kalorií! Od roku 1900 se spotřeba tuku zdvojnásobila a spotřeba cukru vzrostla o 240%! Polovina naší stravy je dnes tvořena rafinovanými, koncentrovanými kaloriemi. Tuk je potravinou, která je kaloriemi nejvíce "napakována". Tuky přinášejí kalorie, které jsou zbaveny potřebných živin i vlákniny: kalorie, díky kterým nejsme nacpaní, ale "vycpaní"!

Prázdná jídla, plné opasky!

U průměrného občana pochází asi 20% kalorií denně z rafinovaného cukru, dalších 20% z viditelných tuků a olejů, jako je majonéza, dresinky na salát nebo margarín. Dalších 20-25% pochází z tuku, který je v živočišných potravinách. To je tedy skutečně těžká statistika! Asi 40-45% kalorií v naší stravě pochází z tuku!

A jaká je první potravina, jejíž spotřeba je v typické dietě omezována? Komplexní uhlohydráty! Jak smutné.

9 věcí, které mají lidé s nadváhou společných…

  1. nesnídají vůbec anebo snídají nedostatečně
  2. jedí a žvýkají příliš rychle, polykají velká sousta
  3. nepijí během dne dostatek vody
  4. málo cvičí a pohybují se, pokud vůbec
  5. mají v oblibě rafinované potraviny, jako koláče, cukrovinky
  6. používají fermentované produkty, jako ocet, hořčici, kvašenou zeleninu, sýry
  7. užívají hojně sůl (více než 1 pol. lžíci denně)
  8. mají rádi nápoje s obsahem kofeinu, jako je káva, čaj a kola, mají také rádi čokoládu
  9. celý den, stále se něčím živí

Dr. Agatha Thrash

Komplexní uhlohydráty jsou základem zdraví - celozrnný chléb (ne bílý), kukuřičná kaše, ječmen, rýže natural (ne bílá), čočka, fazole, těstoviny, celozrnné obiloviny, oves, zelenina (ne rostlinný olej), brambory (ne bramborové lupínky), hrášek, čerstvé ovoce (ne ovocné džusy). Jinými slovy: přírodní, nerafinované potraviny.

Vaše postava a pár čísel

Mohli byste jíst denně čtyřicet hlávek salátu a získat tak 1000 kalorií. Když by vás už salát omrzel, mohli byste si místo toho zvolit dva šálky nastrouhané mrkve, 7 šálků tykve a 7 šálků zelených fazolek. Ale protože to všechno dohromady dělá jen 500 kalorií, museli byste toto množství sníst dvakrát denně - abyste dostali 1000 kalorií. Anebo…
Byste mohli sníst jeden pořádný (280 g) tučný, cholesterolem plněný a bílkovinami nabitý steak - a získat oněch 1000 kalorií tímto způsobem.

Skutečností je, že většina našeho viditelného tělesného tuku může být vystopována ke skrytým tukům v mase, sýrech, smetaně a mléku. Jaký je největší zdroj tuků ve stravě? Uhodli jste. Tmavé maso.

9 věcí, které mohou lidé nadváhou udělat, aby zhubli…

  1. Měli by jíst velkou snídani a oběd -založené na vysokém obsahu komplexních uhlohydrátů
  2. Měli by mít po každém jídle nějaký pohyb (minimálně 15-20 minut)
  3. Mezi jídly by neměli sníst ani sousto
  4. Měli by denně pít vodu (8 sklenic)
  5. Měli by žvýkat jídlo 3-4x déle
  6. Měli by jíst a odpočívat v pravidelnou hodinu
  7. Měli by se vyhnout dráždidlům žaludku, jako jsou sýry, ocet, pepř a alkohol
  8. Měli by se vyhýbat výkyvům váhy
  9. K večeři by měli jíst jen málo nebo vůbec nic, a to nejméně 3-4 hodiny před spaním

Přidejte k tomu fakt, že kofein, theobromin z čokolády, theofylin z čaje a puriny z masa napomáhají tělu v ukládání tuku - a můžete pochopit, proč je obezita tak rozšířený problém.

Sedavý životní styl

Náš sedavý životní styl také příliš nepomáhá! Například písařka na stroji, která vyměnila manuální psací stroj za elektrický tak ušetřila energetický výdaj, který vydá na kilo tuku za rok!

Sedavé zaměstnání však není jediným faktorem. Velkou roli hraje také způsob, jakým trávíme volný čas. Studie ukazují, že děti a dospělí, kteří se dívají na televizi, jsou těžší, než ti, kteří se na televizi nedívají anebo dívají jenom málo!
Takové drobnosti dokáží jistě způsobit náš pád, anebo bychom měli spíše říct náš (váhový) vzestup?

Mléko - nejlepší na tloušťku?

Ještě jedna poznámka k živočišným tukům. Podle dr. Williama Ellise, vědce zabývajícího se mléčnými výrobky, "existuje množství důkazů o tom, že mléko a mléčné produkty hrají v obezitě hlavní roli."

The Healthview Newsletter, 14/1978

Faktem je, že sklenice (220 ml) plnotučného mléka obsahuje 160 kalorií a 9 gramů tuku. Obsahuje-li gram tuku 9 kalorií, znamená to, že polovina těchto kalorií (81) jsou tukové kalorie, ze kterých "kyneme".

Ovocný sad

Na druhé straně farmy vám však může pomoci ovocný sad, abyste shodili na váze! Profesorka Judith Rodinová z Yale University zjistila, že ovoce pomáhá kontrolovat chuť k jídlu. Zjistila, že "ty pokusné osoby, které jedly fruktózu (ovocný cukr), zkonzumovaly při svém příštím jídle průměrně o 480 kalorií méně než osoby, kterým byla podávána sacharóza (rafinovaný cukr)." A zejména jedly méně tučného jídla! Z toho plyne lekce: jedním způsobem, jak znovu vychovat své chuťové buňky, je jíst více ovoce - a přestat jíst tuky. Chuť na tučná jídla obvykle odchází během několika málo týdnů.

Z knížky "Dieting: Victory from the Jaws of Defeat!". Autory jsou Vicki Griffinová a Dr. Albert Sanchez, vědecký pracovník v oboru výživa a koordinátor Pacific Health Education Center v Bakersfieldu v Kalifornii. Vydalo nakladatelství Let´s Eat.

Počet přečtení: 2 441 Datum: 15. 8. 2005