Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Co se děje s nadbytečnými bílkovinami, které se nemohou uložit v těle?

Většina bílkovin, které sníme, se rozloží na své složky (aminokyseliny) a ty pak procházejí stěnou střeva do krevního řečiště. Jakmile vstoupí do krve, použijí se některé z nich pro různé tělesné potřeby, část nadbytku se pak v játrech metabolizuje na močovinu, což je mocné diuretikum.
Rubrika: Osteoporóza
|
Typ článku: Rady lékaře

Mnozí lidé, kteří ve snaze ztratit nadváhu zkoušeli diety s vysokým obsahem bílkovin, na sobě tento diuretický účinek močoviny zakusili: během prvního týdne diety tak mohli ztratit až čtyři litry vody.

Když močovina a aminokyseliny na své cestě k vyloučení močí vstoupí do ledvin, způsobí nejenom nadbytečné ztráty vody, ale i vyplavování značného množství minerálů. Jedním z nejdůležitějších minerálů, který se takto ztrácí, je vápník. Vědci odhadují, že zdvojnásobení množství bílkovin ve stravě zvýší o 50 procent množství vápníku, které se ztrácí močí. Mnohé výzkumné studie ukázaly, že když zdraví dospělí lidé konzumují množství bílkovin odpovídající hodnotě, kterou mnozí Američané denně přijmou, dojde u nich ke vzniku negativní bilance minerálů.

Ve výzkumech činila čistá ztráta vápníku u lidí konzumujících stravu s vysokým obsahem bílkovin v průměru 94 mg denně. K tomu, aby se u ženy vyvinula osteoporóza, by stačilo dosáhnout denní záporné vápníkové bilance v hodnotě 30–40 mg. Vzhledem k tomu, že průměrný příjem bílkovin v Americe je asi 120 gramů denně (mnozí se domnívají, že je dokonce vyšší), můžeme předpokládat, že většina Američanů má zápornou vápníkovou bilanci, tedy že ztrácí denně ze svého těla více vápníku, než dokáže vstřebat z jídel, které zkonzumuje.

Povšimněte si, prosím, že snížení příjmu bílkovin vede k mírně kladné bilanci vápníku; tato pozitivní vápníková bilance znamená, že ztráty vápníku z kostí se zastavily. Z toho můžeme vyvodit dopad pozitivní bilance minerálů, totiž že dochází k remineralizaci kostí – a tedy ke zvratu v procesu řídnutí kostí.

Tyto příklady by vás poprvé ve vašem životě mohly přivést k myšlence, že byste měla vážit, jakou stravu volíte na svůj jídelní stůl. Pouhých pár desítek gramů kuřecího masa denně navíc, jako přídavek k dalším jídlům s vyšším obsahem bílkovin, dokáže snadno zavalit vaše tělo takovým nadbytkem bílkovin, že dojde ke vzniku negativní vápníkové bilance. Můžete se najíst dosyta rýže a brambor a přitom setrvat v bezpečných mezích příjmu bílkovin, a to bez toho, že by vám hlady kručelo v břiše.

Na příkladu některých běžných jídel si ukážeme, jaké porce asi obnášejí 50 gramů bílkovin: jedná se např. o 170 gramů kuřecího masa bez kůže, 200 gramů pečené tresky anebo 1 2/3 šálku nízkotučného tvarohu. V kontrastu oproti těmto hodnotám by přijetí 50 gramů bílkovin z rostlinných zdrojů odpovídalo konzumaci 25 (středně velkých) opečených brambor anebo 11 šálků vařené rýže.

Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob

Počet přečtení: 2944
Datum: 13. 1. 2009