Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Chcete stárnout rychleji? Pečte, grilujte a smažte!

Při vysokých teplotách v suchém prostředí z cukrů, bílkovin a tuků vznikají molekuly, které se v anglické literatuře označují jako AGE (advanced glycation endproducts – koncové produkty pokročilé glykace). To je celkem vtipná slovní hříčka, protože „age“ znamená také stárnutí, které tyto látky urychlují. Pro české použití je zatím nazvěme glykotoxiny, protože jsou to molekuly toxické pro každou vaši buňku a tělo se je snaží vylučovat hlavně ledvinami.
Rubrika: Dlouhověkost
|
Typ článku: Články

Pokud kouříte nebo pravidelně a často konzumujete potraviny, které jsou pečené, grilované, fritované a smažené, ledviny nestíhají a glykotoxiny vás začnou zevnitř zanášet. Pokud se například hromadí v kloubech, podporují vznik artritidy, v ledvinách přispívají k selhávání filtračních funkcí, v oku způsobují šedý zákal, v cévách zvyšují krevní tlak a riziko aterosklerózy se všemi důsledky pro srdce (infarkt), mozek (mrtvice) či penis (erektilní disfunkce) a v mozku podporují vznik Alzheimerovy nemoci. Způsobují stárnutí pokožky (stařecké skvrny) a zhoršené hojení ran. Jsou zodpovědné za vznik cukrovky a chronický zánět, který se považuje za rizikový faktor nejen aterosklerózy, astmatu, artritidy či osteoporózy, ale i rakoviny.

Shrnuto: Pokud chcete stárnout a degenerovat co nejrychleji, jezte co nejčastěji pečené, grilované, fritované a smažené brambory, maso, vnitřnosti, uzeniny, listové těsto, karamel, pražené arašídy a podobné věci. Dušení či vaření ve vodě, v páře nebo v mikrovlnce nedokáže produkovat tolik glykotoxinů – takže to není nic pro vás. :-)

Top 5 „pomocníků rychlého stárnutí“ podle výzkumů na Mount Sinai Medical School v NewYorku je následujících: grilované párky a špekáčky, pečené kuře, pečená ryba, Chicken McNuggets z McDonalďs a grilovaná kuřecí prsa.

Z knihy Igora Bukovského a Pavola Liptáka Hned to bude. Vydalo Nakladatelství Slovart.

Počet přečtení: 3874
Datum: 4. 2. 2016