Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Bylinky proti rakovině

Potraviny, které běžně nakupujeme, jako např. fazole, brokolice, tofu, rajčata, mrkev či zelí, mohou být při boji s rakovinou mocnými spojenci. Riziko však můžeme ovlivnit i ochucováním pokrmů bylinkami nebo kořením.
Rubrika: Bylinky
|
Typ článku: Články

Podle National Cancer Institute obsahují některé běžně užívané byliny a koření složky, které chrání před rakovinou. Mezi takové byliny patří např. cibule, zázvor, máta, petržel nebo lněné semínko. Používejte je pravidelně k ochucování polévek, omáček, dresinků na salát, zeleninových i dalších jídel.

Česnek a cibule

Nedávná studie zjistila, že riziko rakoviny prostaty bylo o 44 procent nižší u těch, kteří vícekrát než jednou týdně užívali česnek. V Číně mají lidé, kteří nejvíce konzumují česnek, cibuli a pórek, o 40 procent nižší riziko rakoviny žaludku než lidé, kteří jich konzumují nejméně. Ve studii Iowa Woman s Health Study byla nejvyšší spotřeba česneku spojena se snížením rizika rakoviny tlustého střeva o 32 procent.

Protinádorové vlastnosti česneku jsou výsledkem jeho obsahu organických sulfidů a dalších zdraví podporujících složek, jako jsou flavonoidy, kyselina phenolic, fytosterolů a saponinů. Schopnost česneku bránit růstu nádorů je zřejmě omezena pouze na nádory malé velikosti. K tomu, abychom mohli určit přesné dávkování česneku potřebné k minimalizaci rizika rakoviny je potřebný ještě další výzkum.

Studie v Řecku ukázaly, že vysoká spotřeba cibule, česneku a dalších příbuzných druhů chrání proti rakovině žaludku. Nizozemský vědecký výzkum rovněž ukázal, že ti lidé, kteří denně zkonzumovali aspoň půl cibule, měli riziko rakoviny žaludku asi poloviční oproti těm, kteří cibuli vůbec nejedli.

Kurkuma a zázvor

Kurkuma dodává pokrmům, např. rýži nebo tofu, jasně žlutou barvu. Používá se i k ochucování polévek. Krásné zabarvení je způsobeno kurkuminem, což je fenolický pigment, který je ještě silnějším antioxidantem než vitamín E. Kurkumin se může pochlubit schopností potlačovat růst některých nádorů v žaludku, v prsou, v tlustém střevě, plicích a v kůži.

Sušený kořen zázvoru obsahuje hojné množství gingerolů - fenolických antioxidantů, které jsou nositeli protizánětlivých vlastností, které brání bujení různých druhů nádorů. Zázvor též obsahuje kurkumin, který asistuje při vylučování kancerogenních látek z těla. Čajová lžička mletého zázvoru jako každodenní přídavek do jídla je užitečným a bezpečným doplňkem jakéhokoliv jídelníčku. Kousky zázvoru můžeme servírovat společně s ovocným salátem anebo použít při pečení koláčků či buchet.

Lněné semínko

Mouka ze lněného semínka nalézá cestu do stále většího množství receptů na přípravu chleba a pečiva, jemuž dodává nejenom příjemnou ořechovitou příchuť, ale současně i zvyšuje výživové hodnoty a zdravotní prospěch, který přináší konečný produkt. Někteří lidé přidávají lžičku nebo dvě rozemletého lněného semínka do svých ranních cereálií.

Studie na zvířatech ukázaly, že přídavek lněného semínka do stravy může snížit výskyt nádorů prsu o 40 procent a velikost nádoru u rakovin vyvolaných chemikáliemi o 50 procent. Předpokládá se, že protirakovinné účinky lněného semínka jsou výsledkem jeho vysokého obsahu lignanů.

Metabolity lignanů se váží na receptory estrogenu a tak brání růstu nádorů, které jsou estrogenem stimulovány.

Petržel apod.

Nať koriandru je vynikajícím kořením na rajčatový salát či hlávkový salát, zatímco mletý kmín dodá chuti při přípravě humusu (pomazánka z cizrny). Snítka petržele dodá barvu i chuť polévkám nebo zeleninovým mísám. Fenykl má svoji hodnotu při přípravě zeleniny, zatímco kopr se užívá na ochucení sladkokyselých okurek či bramborového salátu. Semínka kmínu dají říz pečivu, zatímco semínko koriandru dodá plnost jídlům s kořením kari.

Tyto bylinky z rodiny petržele jsou dobrým zdrojem ftalidů, kumarinů, terpenoidů, polyacetylenů a dalších fytolátek - mnohé z nich mají protirakovinné vlastnosti. Tyto prospěšné látky blokují metabolické pochody spojené s rozvojem rakoviny anebo povzbuzují enzymy, které pomáhají karcinogeny metabolizovat a vyloučit.

Máta a ženšen

Terpenoidy, což jsou složky odpovědné za vůni mátovitých (bazalka, dobromysl, tymián, rozmarýn, šalvěj, máta peprná) a dalších běžných bylinek, potlačují růst nádorů a snižují počet nádorů. Např. rozmarýn a šalvěj jsou bohaté na kyselinu ursolic a řadu diterpenoidů, které brání růstu rakovinných nádorů.

Ve velké korejské studii se soustavně snižoval výskyt rakoviny u lidí s prodlužující se dobou, po jakou užívali asijský ženšen. Ti lidé, kteří ženšen užívali po dobu jednoho roku, měli o 36 procent nižší výskyt rakoviny než lidé, kteří jej neužívali, zatímco ti, kteří užívali ženšen pět či více let, měli výskyt rakoviny nižší o 69 procent. Navíc ti, kteří jedli ženšen méně než padesátkrát za život, měli o 45 procent nižší riziko rakoviny, zatímco ti, kteří jedli za život ženšen více než pětsetkrát, měli riziko rakoviny nižší o 72 procent! Bylo zjištěno, že výtažek z ženšenu nebo prášek z ženšenu jsou účinnější při snižování rizika rakoviny než čerstvě nakrájený ženšen nebo čaj z ženšenu.

Je zřejmé, že to, jakým způsobem ochucujeme svá jídla, má vliv na naše zdraví. Nadbytek tuku a soli možná působí lákavě na naše chuťové buňky, současně ale zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Bylinky užívané v kuchyni přinášejí stejné chuťové uspokojení, ale současně jsou i širokou obrannou linií proti našemu nejnebezpečnějšímu nepříteli.

Dr. Winston Craig, profesor výživy na Andrews University, Michigan

Počet přečtení: 18182
Datum: 16. 1. 2012