Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Brokolicové zapékánky s rajčaty

200 g růžiček brokolice, 1 cibule, 3 lžíce olivového oleje, 100 g kešu oříšků (mohou být i předem namočené), 2 stroužky česneku, 1 lžička lahůdkového droždí, 1 lžička sušeného oregana, hrst čerstvých bylinek (např. bazalka, oregano) chilli lupínky, mořská sůl, pečivo (celozrnné rohlíky, bagetky nebo housky), 3 rajčata
|
Typ článku: Recepty

Najemno nakrájenou cibuli osmažíme na oleji dorůžova. Zalijeme 300 ml vody, vložíme očištěnou a nahrubo pokrájenou brokolici. Přivedeme k varu a vaříme asi 3 minuty. Poté odstavíme.

Nyní vsypeme kešu, česnek, sůl, droždí, oregano a rozmixujeme tyčovým mixérem. Necháme vychladnout. Do vychladlé směsi přidáme najemno nasekanou bazalku nebo jiné čerstvé bylinky.

Rohlíky podélně překrojíme, namažeme brokolicovou směsí, posypeme drcenými chilli lupínky a poklademe plátky rajčat, která můžeme potřít olejem.

Pečeme při 170 stupních C zhruba 15-20 minut. Na talíři opět posypeme čerstvými bylinkami.

Se zapékánky jsem se poprvé setkal v Polsku, kde je ale dělají obrovské, velice tučné a totálně nezdravé, něco jako takový lokální fastfood styl. Moje verze je na tom z hlediska zdravé výživy podstatně lépe.

Ze Zeleninové kuchařky autora Petra Klímy. Vydalo nakladatelství Smart Press.

Počet přečtení: 1268
Datum: 11. 10. 2019