Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Alfalfa - klíčky proti stárnutí a artritidě

Zas jedno zdvojené slovo – abychom je nepřehlédli… To byl jen žert. Slovo alfalfa prý znamená otec všech potravin, tedy v arabštině. My Češi téhle rostlině říkáme vojtěška. Pro jistotu uvedu ještě jedno jméno: medicago sativa.
|
Typ článku: Encyklopedie

Vojtěšku objevil i farmaceutický průmysl; z jejích klíčků se vyrábějí různé preparáty. Já jsem pro to, abychom si na zdraví prospěšných věcech navíc ještě pochutnali. Takže chceme-li si, zvlášť na jaře, obohatit jídelníček, koupíme si semínka vojtěšky (třeba ve zdravé výživě), dáme do misky na klíčení a minimálně dvakrát denně je proplachujeme. Až semínka vyklíčí, použijeme je třeba do salátu nebo do polévky.

Je to jednoduchý a poměrně levný způsob, jak si po jaru doplnit potřebné vitaminy a minerály (například vápník, fosfor, zinek, železo). Naklíčená vojtěška pomůže oddálit stárnutí, posílí nás, protože má hodně vitaminu A, D, E, K a také vitaminu B6 čili pyridoxinu. Má i bílkoviny. Přispívá ke zklidnění artritických bolestí a je rovněž vhodná pro pány, kteří mají potíže s prostatou.

Květy, listy, výhonky, to všechno můžeme jíst. Proč by měl vojtěšku konzumovat jen dobytek, když má tolik cenných látek? Jsme snad horší než dobytek? Já doufám, že ne. :-)

Vojtěška má dlouhé kořeny, takže si jimi sáhne pro to, co potřebuje. Prý se dovede zavrtat i šest metrů hluboko. Kromě toho, že doplní cenné látky, také nás zbaví těch špatných. Odvodňuje. Vyrovnává kyselost krve, protože je zásaditá. Obsahuje i protiplísňové látky. Je vhodná též při chudokrevnosti, při bolavých kloubech, při vředech… Pozor ale, musíme ji konzumovat čerstvou. Nejúčinnější jsou vojtěškové výhonky. Půl šálku má prý tolik vitaminů jako šest sklenic pomerančového džusu.

Musím ale pro úplnost dodat, že ani tyhle výhonky neprošly u všech výživářů. Prý i ony obsahují přirozené toxiny. Jenže to by člověk nemohl jíst ani fazole ani celer ani sóju. Co tím chtěl básník říci? Že když se někde – třeba i zde – píše, že jsou vojtěškové výhonky zdravé, nemíní se tím, že jich máte jíst na kila. Přesto byste měli vědět, že v klíčcích vojtěšky je třeba koenzym Q10, jeden z nejlepších antioxidantů, které zabraňují oxidaci škodlivého cholesterolu LDL.

A ještě s něčím se mi vojtěška pojí: je to rostlinka, která na kořenech vytváří dusíkaté látky, takže když se pěstuje na střídačku s jinými plodinami, doslova jako by půdu hnojila. Toho využívá i společnost, která v Utahu pěstuje mladý ječmen a místo na chemikálie spoléhá na vojtěšku a pak už jen na vodu z vyhlášených solných jezer, která má široké spektrum minerálií.

Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.

Počet přečtení: 5720
Datum: 13. 1. 2015